FRANKOVIĆ U KOTORU 'Suradnja Dubrovnika i Boke Kotorske nameće se kao posve prirodna'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima boravio je danas u službenom posjetu Kotoru.

Tom prilikom gradonačelnik Franković susreo se s predsjednikom Općine Kotor Vladimirom Jokićem s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja suradnje UNESCO-vih gradova na područjima turizma i kulture.

Posebni naglasak sastanka čelnika dvaju gradova stavljen je na izazove koje pred Dubrovnik i Kotor postavlja cruising turizam i njegov utjecaj na uvjete svakodnevnog života u povijesnim sredinama.

-Suradnja Dubrovnika i Boke Kotorske nameće se kao posve prirodna i okosnica je suradnje između naše dvije države, rekao je predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić naglasivši razmjenu iskustava pri upravljanju dolascima brodova na kružnim putovanjima tako da se problemi koje obje sredine imaju s ovim vidom turizma pretvore u razvojne šanse.

Da je današnji susret u Kotoru tek prvi korak pri uspostavljanu bolje i snažnije suradnje gradova potvrdio je i gradonačelnik Mato Franković. –„Muče nas slični problemi; veliki broj dnevnih izletnika i gostiju s kruzera što neupitno vodi smanjenoj kvaliteti života lokalnog stanovništva“, kazao je. Otkrio je i kako je namjera suradnju proširiti i na ostale gradove koji su dio itinerara cruising kompanija, ne samo kako bi razmijenili iskustva i dobre prakse nego i kako bi zajednički bili u mogućnosti snažnije nastupati na tom tržištu te sudjelovati u kreiranju vremena dolazaka brodova. –„Upravo jedinstvenim nastupom i organiziranošću možemo postići dobre rezultate; smanjiti prijetnje nekontroliranog turizma i stvoriti gradove po mjeri građana“, zaključio je gradonačelnik Franković.

Čelnici Kotora i Dubrovnika razgovarali su i o vlastitim iskustvima pri obnovi spomeničke baštine te o statusu UNESCO-a, koji osim što pruža iznimne razvojne mogućnosti postavlja jednako veliku odgovornost u smislu adekvatne skrbi i zaštite.

Tijekom posjeta Boki Kotorskoj priređen je i susret s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, nevladine udruge koja okuplja Hrvate u Crnoj Gori sa sjedištem u Kotoru te predstavnicima tamošnjeg ogranka Matice Hrvatske, osnovanog u srpnju ove godine.


Gradonačelnik Franković ovom prilikom najavio je značajniju pomoć nevladinim udrugama Hrvata u Kotoru čija lokalna samouprava, prema riječima predsjednika Općine, u potpunosti stoji na raspolaganju udruženjima Hrvata u Boki Kotorskoj, poput Hrvatskog građanskog društva. -„Imamo pravo, ali i obvezu pomagati kulturni i društveni razvoj hrvatskog naroda kao autohtonih žitelja ovog područja“ rekao je Vladimir  Jokić.

U sklopu programa organiziran je posjet katedrali sv. Tripuna i otočiću Gospe od Škrpjela.

Popularni Članci