Gradonačelniku predstavljen program proslave 50. godišnjice FA Linđo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Grljević
Povodom obilježavanja 50. obljetnice osnutka FA Linđo gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić primio je u srijedu ravnateljicu ansambla Anušku Matušić, predsjednika Organizacijskog odbora Luka Braila, te umjetničkog voditelja cjelokupnog programa proslave i osnivača ansambla Sulejmana Muratovića.

Izaslanstvo Linđa upoznalo je gradonačelnika s detaljima bogatog programa proslave 50. godišnjice, koji će se odvijati od 20. do 30. studenog, dok će se središnji dio proslave održati 27. studenog u Sportskoj dvorani u Gospinom polju nastupom Linđovaca svih generacija. 

Gradonačelnik je predstavnike Linđa izvijestio kako je Grad Dubrovnik u svom proračunu za pokroviteljstvo ovog velikog jubileja osigurao 150.000 kuna, te je ponudio dodatnu podršku u organizacijskom i logističkom smislu. Čestitao je organizatorima na osmišljenom programu i istaknuo kako je obljetnica 50 godina postojanja i djelovanja ansambla značajna ne samo za kulturnu baštinu dubrovačkog kraja nego i za tradicijsku folklornu umjetnost čitave Hrvatske.


Više: 


LINĐO 1965. – 2015.

U 2015. godini Folklorni ansambl Linđo obilježava veliki jubilej – punih pet desetljeća uspješnog postojanja i djelovanja. Razvojni put Linđa započeo je u jesen 1964. godine kada je u Dubrovnik na odsluženje vojnog roka stigao g. Sulejman Muratović, i kao folkloraš s iskustvom iz zagrebačkog Ansambla 'Koleda' utemeljio folklornu sekciju pri ondašnjoj dubrovačkoj Gimnaziji pedagoškog smjera.

Iako u to vrijeme u Dubrovniku nije postojala tradicija okupljanja mladih temeljena na narodnom stvaralaštvu ustrajnim i predanim radom prvih generacija Linđovaca – uz potporu ondašnjeg vodstva Saveza omladine te Putničke agencije Atlas i tadašnjeg Turističkog društva Dubrovnik – mala folklorna sekcija ubrzo je prerasla u ansambl koji će kroz kasnije godine postati nezaobilaznim brendom u kulturno-turističkoj ponudi Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Početni nastupi te folklorne sekcije  upriličeni su u restoranu 'Jadran'. Prvi javni nastup   Folklorni ansambl Linđo održao  je 8. listopada 1965. godine, kako je zapisano u medijskim kronikama, u „prepunoj dvorani tvrđave Revelin“.

Od tada do danas Linđo neumorno i s velikim uspjehom postaje pronositeljem i promicateljem scenski vrhunsko uobličene tradicijske kulture i narodne folklorne umjetnosti dubrovačkog kraja i Hrvatske. Od samih početaka, kako u nekadašnjoj državnoj zajednici tako i u samostalnoj Republici Hrvatskoj, u Linđu su radili i rade najpriznatiji hrvatski i ostali koreografi.

Programe ansambla čine plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske, a nastupi razigrane i raspjevane dubrovačke mladosti su „lišeni svake baletizacije, rutinske profesionalizacije i koreografsko-scenskih patvorina“, kako Linđove umjetničke dosege ocjenjuju hrvatski i inozemni folklorni i etno stručnjaci.

Najbolji koreografi i glazbenici, originalne narodne nošnje i instrumenti, bogatstvo različitih izvoditeljskih stilova i različitost repertoara popraćeno mladim ljudima koji zrače pozitivnom energijom – postulati su na kojima se Linđo razvijao. Zavidni su rezultati koje je Linđo ostvario u razdoblju od 1965. do 2015. godine.

U tom je razdoblju, među ostalim, više od 3000 mladih Dubrovkinja i Dubrovčana je amaterski se baveći plesom, pjesmom i glazbom pridonijelo popularizaciji i promicanju  tradicijskog narodnog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu. U proteklih pet desetljeća Linđo je stvorio fundus od 1500 narodnih nošnja, pretežito originalnih, neprocjenjive i raritetne vrijednosti koje plijene pažnju svojom živopisnošću ujedno svjedočeći o bogatstvu tradicijske kulture koju članovi Linđa uspješno pronose diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Od 1965. do 2015. godine Linđo je ime i ugled turističkog i kulturnog Dubrovnika pronio na više od 200 gostovanja diljem Europe, SAD-a, Južne i Srednje Amerike, Australije i Japana. Nastupe dubrovačke razigrane mladosti snimale su najuglednije svjetske televizijske kuće, a od 1967. godine Linđo redovito nastupa u folklornom dijelu Dubrovačkih ljetnih igara, kao najpriznatijem hrvatskom kulturnom festivalu.

Među brojnim priznanjima i nagradama Linđove vitrine krase Zlatna medalja i Zlatna ploča, osvojene na Međunarodnom festivalu u francuskom gradu Dijonu 1973. godine, najprestižnijem europskom i svjetskom folklorističkom natjecanju.

Godine 2012. Linđo dobiva priznanje Međunarodnog Instituta za promidžbu mira kroz turizam ( International Institute For Peace Through Tourism) , sa sjedištem u Vermontu, SAD, postavši IIPT-ov „Ambasador mira“.

Uz više od 3600 nastupa/priredaba kojima je u Hrvatskoj i inozemstvu prisustvovalo više od dva milijuna posjetitelja najveći uspjeh Linđa ogleda se u tome što je u Dubrovniku tijekom proteklih pedeset godina stvorena primjerna sredina koja stalno okuplja 200 do 300 mladih djevojaka i mladića u dobi od 12 do 30 godina.

Upravo ta činjenica predstavlja temelj današnjeg djelovanja Folklornog ansambla Linđo koji se od 1998. godine razvija kao ustanova u kulturi Grada Dubrovnika i kao neodvojivi dio sveukupnog kulturno-turističkog života Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.         

Popularni Članci