GRADSKO VIJEĆE KRAJEM MJESECA Na 'tapeti' pročistač, groblje Dubac, Grabovica, ali i reorganizacija gradske uprave

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Sjednica Gradskog vijeća, četvrta po redu u ovom sazivu bi se trebala održati 28. kolovoza, prema neslužbenim informacijama Dubrovačkog dnevnika. 

Informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. 

"Radni datum zasad jest 28. kolovoza, no moguće je kako će biti i izmjena, ovisno o materijalima koji pristižu. Navedeni datum jest najizgledniji, a ako dođe do izmjena, svakako će to biti tjedan od 28. kolovoza do 1. rujna," izjavio je Potrebica. 

Po pitanju dnevnog reda, ovog puta će se na sjednici naći vijećnika pitanja koja su prošli put bila izostavljena, ali i točke dnevnog reda koje se tiču groblja Dubac, Vodovoda i reorganizacije gradske uprave. 

"Na dnevnom redu trebala bi se naći točka koja se odnosi na upoznavanje Gradskog vijeća sa stanjem projekta groblja Dubac, potom sa stanjem EU fondova po pitanju Vodovoda s naglaskom na pročistaču, ali i sa stanjem Grabovice. Također, bit će i riječi o reorganizaciji gradske uprave," najavio je Potrebica. 

Podsjetimo, već je najavljeno kako će se osnovati odjel za EU fondove i međunarodnu suradnju, pa bi se i to moglo naći pod točkom koja se tiče reorganizacije gradske uprave. 

Po pitanju pročistača, gradonačelnik Mato Franković je na konferenciji za medije održanoj krajem srpnja izvijestio kako postoje veliki problemi s podizvođačem radova, tvrtkom Skladgradnja koja je od 1. siječnja 15 puta bila blokirana. 

"Dosad je dovršeno samo 13 posto sveukupnih ugovorenih radova zbog problema Sueza s podizvođačem koji kao taoce drži i Grad Dubrovnik, i Suez. Iz bivše Uprave Vodovoda su sigurno bili svjesni problema. Ako je od 1. siječnja tvrtka 15 puta bila u blokadi, ako je odrađeno 13 posto ukupnih radova, a trebalo je biti odrađeno u svibnju preko 70 posto, onda su morali znati da postoji problem. Njihova obećanja pred izbore su bila manipulacija," izjavio je tada Franković. 

Po pitanju sredstava iz EU fondova, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić kazala je početkom srpnja kritizirala bivšu Upravu Vodovoda. Tada je izvijestila o sastanku s Hrvatskim vodama te kazala kako se po pitanju EU fondova za pročistač i druge projekte nije napravilo gotovo ništa.


"Nama je dat jasan rok, a to je kolovoz 2018. To je zadnji rok u kojem možemo pripremiti dokumentaciju i dobiti sva odobrenja. To je dakle 12 mjeseci. Ovo nije samo problem Vodovoda nego i Grada, a predviđene su čak i izmjene županijskog prostornog plana, kao i gradskog. Potrebno je pronaći zadovoljavajuću lokaciju. Studija je napravljena, ali nikad nismo dobili odobrenje Jaspersa. Dvije sporne stvari su zbrinjavanje mulja i lokacija. Koraci koji nam slijede su održavanje konzultacija s javnosti, pronalaženje lokacije, provjera imovinsko-pravnih odnosa, eventualno mijenjanje prostorno-planske dokumentacije, priprema idejnog projekta. Usvajanje traje oko pola godine. Dakle, za sve ostale aktivnosti imamo pet do šest mjeseci. Za ovo su Grad i Vodovod imali tri godine. Osnovat ćemo tim ljudi u kojem će biti predstavnici Vodovoda i Grada koji će pokušati izgurati situaciju", najavila je tada Tokić.

Popularni Članci