HNS-OVCI PODRŽALI NOVI ZAKON O TAKSISTIMA: 'Past će cijene usluge, ali i politički utjecaj na taksiste'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
„Dubrovački HNS podržava liberalizaciju autotaksi djelatnosti i samim time još jednom potvrđujemo kako smo u koaliciji s građanima,“ poručila je potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević koja je danas, uz HNS-ovu županijsku vijećnicu Marinu Vučković Matić, govorila na konferenciji za medije na temu izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

„Nacrt Zakona je pripremilo Ministarstvo. Ako nacrt usvoji Vlada, ide se u proceduru prvog čitanja u Saboru. Na tržištu autotaksi djelatnosti postoje tri grupacije; prva se odnosi na autotaksiste obrtnike, druga su autotaksi kompanije, a treća digitalni servisi. Sve tri grupacije imaju primjedbe na nacrt novog zakona što pokazuje kako Ministarstvo nije pogodovalo nikome nego su pripremili Zakon sukladno direktivama Europske unije, a sukladno interesu građana,“ izjavila je Gabričević.

Također je dodala kako bi se novim Zakonom mogle smanjiti cijene autotaksi usluge.

„Jedinice lokalne samouprave više neće moći limitirati broj dozvola. Samim time će svatko tko preda zahtjev, s odgovarajućim dokumentima, u roku od 15 dana morati dobiti licencu za obavljanje autotaksi djelatnosti. Također, ukidaju se minimumi i maksimumi u cjeniku autotaksi djelatnosti što će dovesti do promjena u cijenama koje bi trebale biti prihvatljivije. Liberalizacijom tržišta će doći do povećanja broja zaposlenih u ovoj djelatnosti,“ kazala je Gabričević.

Vučković Matić je istaknula kako očekuju smanjivanje političkog utjecaja na autotaksi djelatnost čemu se, kako kaže, moglo svjedočiti u proteklom vremenu.

„Svjedoci smo kako različita državna ograničenja stvaraju monopole, a oni koji ga imaju su podložni određenim političkim ucjenama. To se ovim zakonom pokušava iskorijeniti. Taksisti e moći taksirati i na području drugih lokalnih samouprava što je pozitivno jer se tako podiže konkurentnost, a smanjuje se cijena usluge. Bespotrebno je nastala fama kako će se na ovaj način stvoriti gužve i kako će taksisti iz drugih mjesta dolaziti u Dubrovnik i taksirati jer je potrebno u sezoni povećati broj taksista kako bi se poboljšala kvaliteta turističke usluge i smanjile gužve,“ izjavila je Vučković Matić dodavši kako ovakve mjere potiču poduzetništvo.

Popularni Članci