HORIZON 2020 Projektom do brojnih pametnih rješenja te elektro-mobilnosti u javnom gradskom prijevozu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
U sklopu financijskog instrumenta Europske unije ‘’HORIZON 2020’’  namijenjenog za istraživanje i znanost, u svibnju ove godine odobren je projekt pod nazivom ‘’PROSPERITY  -Razvoj kroz inovaciju i promociju održivih planova mobilnosti’’  u kojem kao partner sudjeluje i  Grad Dubrovnik, dok će projekt provoditi Razvojna Agencija DURA.

Glavni cilj PROSPERITY projekta je aktivacija i uključenje institucija  na nacionalnim razinama (ministarstva, agencije, itd.) u implementaciju pojedinačnih Održivih planova mobilnosti, tzv. ‘’SUMP-ova’’ diljem EU. To se planira postići redovitim razmjenama iskustava na razini međunarodnih nacionalnih institucija te razvojem pojedinačnih procesa u svakoj državi sudionici projekta.

Nositelj projekta je Austrian Mobility Research- FGM AMOR, a u  projektu sudjeluje konzorcij sastavljen od 27 partnera iz zemalja članica EU, dijelom lokalnih jedinica, a dijelom nadležnih institucija u području mobilnosti. Ukupna vrijednosti projekta iznosi cca. 24.000.000,00 kn, dok je za Grad Dubrovnik predviđeno cca. 600 000 kn za provedbu aktivnosti. Završetak  projekta planiran u rujnu 2019. godine.

Tijekom 2017. godine Grad Dubrovnik bit će domaćin  međunarodne konferencije na temu ‘’Održivi planovi mobilnosti’’  te je predviđeno da će konferenciji prisustvovati preko 400 stručnjaka iz područja prometnih znanosti i članovi Europske komisije.

Ovim projektom se podržava i osigurava da gradovi diljem Europe putem svoje vizije, ciljeva, podataka i metoda osiguraju održiva prometna rješenja, educiraju građane, podignu razinu svijesti te potaknu međunarodnu suradnju. 

U sklopu Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. -2020. pristiglo je više od 620 prijava pri čemu je odobreno samo 35 projekata ukupne vrijednosti od 70,5 mil EUR među kojima i projekt „SOLEZ – Smart rješenja u podršci Zona niskougljičnih emisija i drugih politika održive mobilnosti u gradovima EU“  kojeg će provoditi Razvojna agencija DURA.

Projekt SOLEZ ukupno je vrijedan 2,03 mil. EUR, od kojih će Grad Dubrovnik  te Fakultet strojarstva i brodogradnje kao jedini partneri iz RH dobiti ukupno 308.000 EUR bespovratnih sredstava. Grad će za provedbu ovog projekta dobiti 134.000 EUR dok će Fakultet strojarstva dobiti 174.000 EUR.

Bitno je naglasiti kako će se bespovratna sredstva Grada Dubrovnika i FSB-a iskoristiti za istraživanja i provođenje aktivnosti na dubrovačkom području s čim će po završetku projekta 2019. godine Grad dobiti značajne i vrlo vrijedne dokumente pomoću koji će se moći uvesti brojna pametna rješenja te osigurati elektro-mobilnost u javnom gradskom prijevozu.

Projektom su obuhvaćena područja 8 različitih gradova na prostoru Središnje Europe u kojima će kroz zajednički pristup i ostvareni dijalog svi zainteresirani dionici razmijeniti potrebna znanja i iskustva na području održivog prometa. Cilj projekta SOLEZ-a je u centrima uključenih gradova provesti prihvatljive mjere i rješenja kroz koja će se smanjiti emisija štetnih plinova, ali i unaprijediti prohodnost u prometu te smanjiti razina prometne zakrčenosti.  Pritom će se istraživati primjena električnih autobusa u javnom gradskom prijevozu te postaviti 40 bežičnih senzora za parking.

Popularni Članci