I U OVOME SMO PRVI U HRVATSKOJ! Uvodi se sustav u kojem će sve službe sasvim neometano komunicirati u kriznim situacijama

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktor tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. Mate Botica danas su u Maloj vijećnici potpisali ugovor o pružanju usluga CRONECT mreže i zakupu uređaja i opreme u svrhu ustrojavanja komunikacijskih kanala između komunalnih tvrtki Grada Dubrovnika i žurnih službi. Dubrovnik je time postao prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj čije će žurne službe, ali i gradske tvrtke sasvim neometano komunicirati i u kriznim situacijama. 

„Potpisivanje je upriličeno kako bi u budućnosti žurne službe u Gradu, ali i ostale poput Komunalnog redarstva, Prometnog redarstva, Sanitata, Čistoće, Libertasa imale neovisni sustav komunikacije. U slučaju bilo kakve nezgode ili pada sustava, mi ćemo imati sigurnu komunikacijsku tehnologiju i moći ćemo u bilo kakvim uvjetima ostvarivati ono što je najvažnije, a to je komunikacija svih žurnih službi na području Grada,“ kazao je Franković.

U cijeli sustav će biti uključena i Javna vatrogasna postrojba, Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, uz već navedene.

„Ovime smo sigurno unaprijedili komunikaciju svih službi koje, čak i tijekom turističke sezone, moraju međusobno komunicirati. Sustav će svakoj službi omogućiti da komunicira unutar svog sektora, a po potrebi će se svi moći spojiti u jedan kanal i komunicirati u odnosu na ugrozu koja bi se eventualno dogodila,“ izjavio je.

Franković je najavio i kako će se uvesti vježbe kako bi službe trebale reagirati prilikom bilo kakve eventualne ugroze.

„U ime tvrtke Odašiljači i veze, iskazujem zadovoljstvo što u svom portfoliju imamo i jednu ovakvu komunikacijsku mrežu koja je, između ostalog, namijenjena i komunikaciji u kriznim situacijama. Grad Dubrovnik je prepoznao vrijednost tog projekta. U prethodna četiri mjeseca, kad smo počeli pregovore s Gradom i projektiranje mreže za potrebe gradskih službi, definirano je gotovo sve. Gradu je ovime dodana jedna dodatna, sigurnosna vrijednost,“ kazao je Mate Botica.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i Tomislav Čuljak iz OiV, kao i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo.

Ugovor uključuje uslugu korištenja komunikacijske mreže na administrativnom području Grada Dubrovnika, održavanje sustava i edukaciju korisnika, zakup dvije fiksne i 23 ručne stanice/mobilna radijska uređaja kao i nabavku ostale potrebne opreme nužne za rad sustava u cjelini.

Popularni Članci