IZMIJENJEN STATUT GRADA Viđen: 'Nismo ukinuli ovlasti gradonačelniku'; Muratti: 'Ovo je namjerno kršenje Zakona'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Nikša Grljević
Na petoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu izglasan je Prijedlog Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika koji je izazvao buru reakcija u dubrovačkim političkim krugovima. I dok ‘lijeva koalicija’ tvrdi da je krajnji cilj smanjenje ovlasti gradonačelnika, HDZ, DDS i Srđevci uvjeravaju kako je samo riječ o izmjenama tehničke prirode odnosno usklađivanju sa Zakonom.

Marko Potrebica (HDZ) uvodno je kazao kako je riječ o presjeku amandmana HDZ-a i KLGB ‘Srđ je Grad’. Prema njegovim riječima, dvije su osnovne smjernice izmjene Statuta. Prva se odnosi na jasno razgraničenje ovlasti Gradskog vijeća i gradonačelnika, a druga na transparentnost prema kojoj bi Gradsko vijeće trebalo imati pristup svim informacijama. Osim toga, kako navodi, pojačana je dužnost predsjednika Gradskog vijeća koji bi trebao biti ‘spona između Gradske uprave i Gradskog vijeća’.

Njegovo mišljenje ne dijeli SDP-ova Olga Muratti koja je poručila: ‘Ovo je direktno i namjerno kršenje Zakona, a zna se tko za to treba preuzeti odgovornost. Nemojte reći da niste bili upozoreni!’.

Tom prilikom je podsjetila na odgovor dobiven od Ministarstva uprave prema kojem gradonačelnik, općinski načelnik i župan imenuje i razrješuje predstavnike trgovačkih društava i javnih ustanova.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ) kazao je kako je ‘Muratti Zakon iščitala, ali ne do kraja’.

‘Potrebno je uzeti u obzir točan datum kada Zakon stupa na snagu jer svaki kasniji doneseni zakon ukida onaj raniji, svaki kasniji akt ukida onaj raniji. Naime, postoje dva zakona koji na drugačiji način tumače tko je taj koji imenuje predstavnike u javne ustanove i trgovačka društva,’ izjavio je.

'Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne može uređivati ovakve stvari. Naš klub vijećnika stoga neće podržati ovakav Prijedlog,' izjavio je Mladen Gojun ispred SDP-a.

Ljubomir Nikolić ispred 'Srđevaca' je kazao kako je žalosno kako je vijećnicima jedino bitno tko koga imenuje. Na to mu je Muratti odgovorila kako je i on sam prihvatio izmjene članova školskih odbora, i to ljudi koji su radili svoj posao bez naknada, da bi na kraju bili dovedeni oni 'koji nemaju veze sa školama'.

Nenad Vekarić (HNS) je kazao kako je stekao dojam da se od Gradskog vijeća ovdje radi gradonačelnika, a od gradonačelnika tajnika Gradskog vijeća.

Ivan Viđen ('Srđ je Grad') tvrdi kako se ovime pročistio Statut, riješile se gramatičke greške i nedorečenosti, te kako nije riječ o radikalnim promjenama.

'Prstom mi pokažite što to ukidamo gradonačelniku, koja je to ovlast. Piše kako je osnivač Grad Dubrovnik, no on ima dva predstavnička tijela, a to su Gradsko vijeće i gradonačelnik,' kazao je. 

Gradonačelnik Andro Vlahušić izjavio je kako je potpuno jasno da se Statutom ne može mijenjati volja građana.

'Građani su odabrali svog gradonačelnika sa svim svojim ovlastima. Što se tiče imenovanja, u prethodnom sazivu smo se dogovorili da od ovlasti koje obavlja gradonačelnik 80 posto prebacim na Gradsko vijeće. Koristio sam samo jednu petinu ovlasti i nisam se bunio. Što se mene osobno tiče, imenovanja se mogu dogoditi u dogovoru između gradonačelnika i Gradskog vijeća. Gotovo nijedan ravnatelj u kulturi ne pripada nijednoj stranci. Vidim da su se oni koji nisu pravnici potrudili da dobiju puno informacija,' kazao je gradonačelnik. 

Prijedlog je nakon dugačke rasprave izglasan od strane vijećnika HDZ-a i njihove koalicije, DDS-a i 'Srđ je Grad'. Protiv ovakvih izmjena bili su vijećnici HNS-a, SDP-a, DUSTRA-e i HSU-a.

Popularni Članci