JOŠ JEDNA PLAŽA POSTALA JE NEPRISTUPAČNA Brojni Dubrovčani s djecom ne mogu se više kupati ni na Copacabani

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Tužna je istina i smiješan paradoks da u Dubrovniku nikad u povijesti nije bilo više novaca, a s druge strane, kvaliteta života opada

-Gdje da odvedem na kupanje svoje predškolsko dijete, koje još uvijek nije dobar plivač? – pitanje je koje svako ljeto sve više muči prosječnog dubrovačkog roditelja.

Obzirom da je riječ o predškolskom djetetu, koje još uvijek nije dobar plivač, podrazumijeva se da će ga roditelji voditi na plaže s plićakom, a da bi se na kupanje s malim djetetom došlo potreban je automobil, jer se nosi poveći broj stvari. Tu kreću problemi, jer na brojne dubrovačke plaže, zbog nedostatka parkinga, nije nimalo lako doći automobilom, primjerice na plitke plaže po Uvali Lapad, od Adriatica do Visa 2.

Još odavno su Banje i sv. Jakov postale nepristupačne domaćem stanovništvu što zbog nedostatka parkinga, što zbog ogromnih gužvi preko Kapelice. Prije nekog vremena, i pješčana plaža na Presidentu je postala nedostupna, jer su se ukinula brojna parking mjesta po Babinom kuku i postavile rampe.

Stoga su brojni Dubrovčani svoju malu djecu vodili na Copacabanu, jer su tamo ipak nekako uspijevali ostaviti auto. Doduše, kada ne bi bilo mjesta na obližnjem makadamskom parkiralištu, parkiravali su ga s jedne strane pristupnog puta prema Copacabani. Naravno da je to parkiranje nepropisno, ali sve do nedavno, prešutno ga se toleriralo.

Međutim, prošlog tjedna vlasnicima vozila počele su se naplaćivati kazne zbog nepropisnog parkiranja (za našu priču potpuno je nebitno tko piše kazne- Sanitat, Prometno redarstvo Grada Dubrovnika ili prometna policija), tako da će sada brojni dubrovački roditelji ostati bez još jedne mogućnosti odlaska na plažu. Naime, ono makadamsko parkiralište nije veliko, i brzo će se ispuniti vozilima.

Na kraju balade, postavlja se pitanje gdje da se Dubrovčani s malom djecom kupaju, osim na Mandraču, koji i nije najpogodniji za mališane, jer su u plićaku oštre stijene i kamenja? Da, mogu se kupati na Bellevueu, ali djeci moraju obući džemper i obavezno nositi svjetiljku, jer sunce tamo zađe u podne, a već u četiri popodne, prije nego li su roditelji završili s poslom, mrkli je mrak.

U Dubrovniku, mic po mic, došli smo do toga da skoro više nema pogodne pješčane plaže za obitelj. Stoga ogroman broj dubrovačkih roditelja svoje potomke vodi u Kupare i Vrtove sunca, jer tamo bez problema mogu parkirati. A kada se Kupari obnove, ni tamo neće više biti moguće kupanje.

Ostat će isključivo Vrtovi sunca, na kojima je već sada ogromna gužva s pregršt djece. A, kako se čini, bit će ih još više.

Popularni Članci