KAKO POBOLJŠATI RAD GRADSKE UPRAVE: Dubrovnik - Pametni Grad

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Projekt Dubrovnik – Pametni Grad (Smart City) predstavljen je danas u gradskoj vijećnici, a o ovoj inovaciji govorili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e Andrea Novaković i dopredsjednik udruge za promicanje informatičke kulture  FUTURA Nikša Vlahušić, koji je radio na osmišljavanju projekta.

Grad Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave koja je pokrenula ovaj inovativan projekt u Hrvatskoj, osmišljen za budući razvoj javne uprave temeljene na suvremenim tehnologijama, a jedna od platforma pomoću koje će se provoditi je i Dubrovačka kartica, istaknuo je uvodno gradonačelnik Vlahušić. Direktorica Novaković rekla je kako je jedan od ciljeva projekta potaknuti poduzetništvo i mlade ljude da primjene svoje vještine, te je predstavila program događanja „City OS“ Hackathon Dubrovnik 2015. kojim će započeti realizacija programa, a održat će se 2. do 10. svibnja i okupit će stručnjake s ciljem razvoja IT rješenja primjenjiva u lokalnoj sredini, a najbolja tri rješenja će dobiti nagrade.
Predstavnik partnera u projektu, udruge Futura, detaljnije je obrazložio svrhu natjecanja, a to je pronaći kreativne ljude i projekte koji bi bili prilagođeni podneblju Dubrovnika, te istaknuo važnost Hackathona i sličnih događanja za razvoj lokalne IT zajednice. Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako će Grad Dubrovnik nagrađene projekte podržati i ugraditi u projekt.

Smart City Dubrovnik novi je projekt Grada Dubrovnika i razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, osmišljen za njegov budući razvoj temeljen na suvremenim tehnologijama, a planira se realizirati u fazama do 2020. godine. Ciljevi projekta su višestruki: od zapošljavanja mladih u informacijskom – komunikacijskom sektoru, poticanja razvoja novih start up poduzeća s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba,  do senzibilizacije građana i javne uprave o mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija objedinjena u koncept tzv. „pametnog grada“ po uzoru na uspješna iskustva tek nekolicine zapadnoeuropskih gradova koji su krenuli u ovom smjeru.

Popularni Članci