KNJIGA O DJEČAKU S POTEŠKOĆAMA Hvalevrijedan projekt provodit će se u dvije dubrovačke škole (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Batinić
Prva knjiga iz serije pustolovnih romana o avanturama družine s jezera Gun predstavljena je danas u Europskom domu u Dubrovniku. Knjigom koja će biti ponuđena kao izborni predmet intenzivno će se raditi na projektu senzibilizacije djece nižih razreda osnovnih škola prema djeci s poteškoćama u razvoju.

Knjigu su predstavile urednica Biblioteke Visoki Jablani Mihaela Jović Karešin, lektorica Gordana Glibo te predsjednica Udruge Poseban Prijatelj Dženita Lazarević. U ime Grada Dubrovnik došao je stručni suradnik za politike prema mladima u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Marko Grgurević. Grad Dubrovnik sufinancirao je projekt s 24 tisuće kuna.

'Krenuli smo u ovaj projekt s idejom senzibilizacije djece osnovnoškolske dobi kako bi ih upoznali sa sposobnosti i kapacitetima njihovih vršnjaka s teškoćama u razvoju. Ideja je bila da uz pomoć osvještavanja djece kako smo mi svi različiti, djeci suzbijati vršnjačko nasilje. Djeca zbog brojnih razloga postaju sve frustriranija nerazumijevanjem svijeta', kazala je Jović Karešin koja je ujedno i urednica knjige koju su napisali Johnnie Tuitel i Sharon Lamson. Ovdje se govori o vidljivom invaliditetu djece, a negdje uopće ne mora biti postavljena dijagnoza. 'Možda djeca sporije uče ili slabije vide. Ono što mi želimo jest objasniti njihovim vršnjacima i njihovim učiteljima kako je svatko od nas jedinstven i ima svoje sposobnosti kada se osobi pristupi na pravi način', kazala je urednica.

Knjiga 'Štagalj na jezeru Gun' je jedna od knjiga koja je odabrana zbog priča o jednoj družini i dječaku Johnniu koji ima cerebralnu paralizu i seli iz jednog grada u drugi i sreće se s novom sredinom i društvom koje ga treba prihvatiti, međutim taj invaliditet nije ni po čemu istaknut s obzirom na njegove druge karakteristike. 'Radi se o krimiću za djecu, oni otkrivaju lanac piratskih cd-a, otkrivaju u štaglju kutije i to je njihova avantura i ono što mi želimo prikazati jest da će djecu imala ona poteškoće ili ne, sreća, potpora i prijateljstvo učiniti sretnima', objasnila je Jović Karešin.

Najavila je i kratke radionice s učiteljima kojima će 'Štagalj na jezeru Gun' biti predstavljen kao izborna lektira za djecu. 'Djeca knjigu moraju pročitati, učitelji će je odraditi kao svaku redovnu lektiru s tim da ćemo ih zamoliti da ih ništa ne govore i ne objašnjavaju im. Staviti ćemo u njihove škole kutiju za anonimna pitanja i djeca će postaviti sva moguća pitanja koja njima padnu na pamet. Nakon toga ćemo kroz interaktivne radionice nastojati prezentirati sve poteškoće i vrste invaliditeta te obraditi ove teme s njima', poručila je Jović Karešin.

Gordana Glibo iz centra up2Date govorila je više o radionicama koje će voditi. 'Ova knjiga je jedinstvena jer ima i video-audio format tako da svako dijete bez obzira na bilo koju poteškoću može čitati. Do sada toga nije bilo u našoj zemlji, jer se odmah po izlasku tiskanog izdanja napravilo i digitalno izdanje', kazala je Glibo. Radionice će biti danas i sutra u Dubrovniku, a u petak na Lastovu s nastavnim osobljem u školama. Djeci će se pokazati situacije i tražiti će se od njih da riješe taj svakodnevni problem.

'Važno je pitati djecu s invaliditetom treba li im uopće pomoć i na koji način da pomognu?', objasnila je Glibo. Ovo je knjiga kojom je Udruga Visoki Jablani pokrenula biblioteku za ljudska prava. Pilot projekt "Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti" će se provoditi u dvije škole u Dubrovniku, to su OŠ Marin Držić i Ivan Gundulić, u školi na Lastovu te u dvije škole u Rovinju.

Popularni Članci