KOME SU POBJEGLE? Roj pčela stigao na Stradun, turisti ih promatraju i fotografiraju (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Roj pčela, njih tisuće, danas su prava atrakcija u Gradu. Turisti i domaći, oni koji ih se ne boje, fotografiraju ih i promatraju ovaj nesvakidašnji prizor. 

Potrebno je naglasiti kako se slična situacija dogodila i prošle godine, tisuće pčela stiglo je do ulaza u Grad s Ploča i tamo su provele cijeli dan. Prošle godine nešto su uranile i stigle su u ožujku.  

-  Tisuće pčela posjetilo Dubrovnik, prolaznici bježali (FOTO/VIDEO)

Odakle su ove pčele uopće došle, zbog kojeg razloga, kamo su se uputile i gdje će završiti nije poznato, ali je sasvim sigurno kako im Stradun i nije idealan odabir  mjesta za njihov novi dom.

Pčelar  Ante Mateljak za Dubrovački dnevnik je već ranije pojasnio tri moguća scenarija i razloga zbog kojih su pčele napustile svoju košnicu i stigle do Straduna.

'Pčele se roje najčešće u travnju i svibnju.  To je prirodni proces održavanja vrste i širenja zajednica. Jedan dio njih se odvaja, matica odlazi s rojem, a nova zajednica ostaje u košnici. Ne mogu dvije matice ostati u istoj košnici. 

Ostale bez hrane?

Mateljak također kaže kako je vrlo lako moguće da su pčele možda ostale bez hrane u košnici, zbog nebrige pčelara te su je morale napustiti u potrazi za hranom.  'Kada napuštaju košnicu, pčele su uvijek  site,  opskrbe se  sa zalihama hrane za dva do tri dana. Tada su mirne i nisu agresivne. Postoji mogućnost i da su trošile više hrane zbog toga što je zima bila izrazito topla,' pojašnjava Mateljak. Treći mogući scenarij je da je košnicu napao neki od nametnika iz roda Varroa, zbog čega su morale potražiti novi dom.

U potragu za novim domom pčele uvijek kreću u roju u kojem ih može biti od 20 do 30 tisuća, najčešće u svibnju.  Pčela matica ih povede, izvidnice traže novi lokaciju.  Novi dom obično  pronađu kroz dva dana. Ako im se neka lokacija ne svidi, krenu dalje. Zanimljivo je da je u slučaju rojenja upravo podne vrijeme kad ih se najčešće može vidjeti.

Popularni Članci