KOMEMORACIJA ZA ANDRIJU HABULINA Na tatamiju se više neće čuti 'treneru', stolica u Lera ostat će prazna (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Komemoracija za Andriju Habulina, začetnika borilačkih sportova na dubrovačkom području, održana je danas u Kazalištu Marina Držića gdje su se okupili članovi njegove obitelji, prijatelji, kolege i svi oni koji su cijenili njegov rad, trud i ogromno zalaganje za dubrovački sport.

Branko Grošeta iz Judo kluba Dubrovnik 1966 je govorio o Habulinovom golemom doprinosu po pitanju sporta.

„Opraštamo se od legende hrvatskog sporta, posebno juda, legende koja je judo i sport živjela. Kako drugačije opisati čovjeka koji je preko 50 godina uspješno odgajao brojne generacija sportaša. No, on nije bio samo trener. Mnogim natjecateljima je bio i drugi roditelj. Danas se opraštamo i s nositeljem crnih majstorskih pojaseva u nekoliko borilačkih sportova. Kao trener kluba bio je suočen s brojnim problemima, no postigao je vrhunske rezultate,“ kazao je.

U svom govoru osvrnuo se i na ljudske kvalitete koje je posjedovao Habulin.

„Odlazi legenda, jer legende ne umiru nego odlaze. Iza njih trajno ostaju njihova djela. Odlazi Andrija Habulin – drug, prijatelj, suradnik, omiljen među svojim natjecateljima, ugledan i cijenjen u struci. Iznad svega, čovjek koji nikoga nije mrzio, a kojeg su svi cijenili i voljeli, uvijek spreman na razgovor, polemiku, dijalog i šale. Danas Andriju Habulina ispraćamo na put bez povratka. Svjesni smo kako nam ostaje velika praznina, ali i neizbrisiv trag njegovog života i rada. Na tatamiju i okolo njega više se neće čuti – treneru, Andro, šefe, chef, Habač, kako su ga od milja zvali. Često su mu tepali kako je 'otac svih judaša'. U hotelu Lero ostat će prazna stolica i sjećanje na njegova svakodnevna druženja s prijateljima. Otišao je hrabro i dostojanstveno,“ kazao je.

Riječ je imao i župan Nikola Dobroslavić.

„Habulin je rođen u Bedekovčini, ali je bio istinski Dubrovčanin. Upoznao sam ga davno i uvijek smo imali srdačne odnose. Mogu reći kako smo bili prijatelji. Andrija je 'otac juda', pa i borilačkih sportova uopće u Dubrovniku. Hvala Andriji Habulinu na svemu što je napravio za Grad, Županiju, Hrvatsku, za mlade koje je odgajao kroz borilačke sportove,“ kazao je Dobroslavić te podsjetio na njegova priznanja, nagrade i doprinose.


Govor je održao i gradski pročelnik Miho Katičić.

„Andrija je u Dubrovnik došao davne '59. Došao i ostao. Došao i postao naš. Najzaslužniji je što je judo u Dubrovniku drugi najzaslužniji sport po svim pokazateljima. Bio je trener, sudac, učitelj, mnogima drugi otac, a iznad svega čovjek. Čovjek dječačkog lica i blagog osmijeha. Uživao je u svemu, ponajviše u napretku mladih judaša i voljenog kluba,“ kazao je.

Predsjednik Dubrovačkog saveza sportova Maro Kapović također je izrazio duboku sućut povodom velikog gubitka.

„Habulin je 2010. godine primio nagradu Dubrovačkog saveza sportova za životno djelo. Osobno, moram istaknuti kako ćemo ga pamtiti kao velikog prijatelja, ne samo juda, nego i svih sportova. Uvijek me fasciniralo njegovo poznavanje svih sportova,“ izjavio je Kapović.

U ime Zajednice sporta Dubrovačko-neretvanske županije obratio se i njen predsjednik Branko Bazdan.

„Gospar Andrija predano je radio u Skupštini Zajednice, gotovo odmah po njenom prvom sazivu, radom u Izvršnom odboru i, u posljednjem mandatu, kao član Skupštine i član Suda časti. Svoje ogromno znanje i veliku ljubav ugradio je i u rad naše sportske zajednice. I sportski život, kao i život uopće, sastoji se od niza improvizacija, često kaotičnih situacija u kojima tek talentirani pojedinci znaju pronaći i slijediti nit koja vodi do pravih rezultata, a to je bio i Andrija,“ izjavio je Bazdan.

Glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije Hrvoje Lindi također je kazao nekoliko riječi.

„Danas se prisjećamo svega što si napravio za svog života. Tvoja velika ostavština je sva ljubav, energija i trud koji si za svog života uložio u izgradnji hrvatskog juda. Kako si i sam volio istaknuti, u matične knjige Judo kluba Dubrovnik 1966 upisano je više od 5 i pol tisuća imena. To za tebe nisu bila puka imena već životi koje si dotaknuo, učinio boljima, ljepšima i uspješnijima,' rekao je.


Habulin je rođen u Bedekovčini, u Hrvatskom zagorju, 1937. godine. U Dubrovnik je došao 1959. godine i nakon rada u Službi javne sigurnosti i bavljenja umjetničkom fotografijom posvetio se sportu opredijelivši se za profesionalni trenerski poziv na kojem ostaje do svog umirovljenja. Nakon toga se posvetio svom savjetodavnom radu vršeći rukovodeće dužnosti u organizacijama juda. Bio je utemeljitelj, pokretač i počasni doživotni predsjednik Judo kluba Dubrovnik. Habulin je bio instruktor borilačkih sportova te pokretač karate sekcije i 'jiu-jitsua'. S Judo klubom Dubrovnik bio je višestruki prvak Hrvatske, a kao trener je zaslužan za brojne medalje na europskim prvenstvima, kao i trener reprezentacija. Bio je prvi savezni sudac u Dubrovniku. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a Dubrovačko neretvanska županija mu je 2004. godine dodijelila Nagradu za životno djelo.

Preminuo je 20. lipnja, nakon duge i teške bolesti.

Popularni Članci