Kondicijska trenerica Dajana Karaula: 'Dobro je mala riječ za ono što sam u Jugu i od Juga dobila’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jug.hr
Dr.sc. Dajana Karaula, buduća docentica s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već treću sezonu vodi brigu o tjelesnoj spremi Jugaša.

Pokazatelji rada ove Riječanke sa zagrebačkom adresom najvidljiviji su bili na svim završnim turnirima u kojima je Jug u protekle dvije godine nastupao i na kojima je momčad uvijek bila u top formi. Njen rad Jugu nije promaknuo njenoj struci. Naime, u izboru Udruge kondicijskih trenera Hrvatske, Dajana Karaula proglašena je najboljim kondicijskim trenerom Hrvateke u 2016. godini.

Dvije i pol godine radiš s jugašima. Kakva su tvoja iskustva?

- Obzirom da sam i treću sezonu s jugašima, a imam riječko srce i po tome bi se reklo da su iskustva dobra. Dobro je mala riječ za ono što sam u Jugu i od Juga dobila. Željela sam pronaći zlato i potražila sam ga tamo gdje ga ima, zahvaljujući glavnom treneru Vjekoslavu Kobešćaku s kojim radim već petu godinu. On me prepoznao, ukazao povjerenje i pružio mi priliku da svoja znanja iskoristim u praksi, te mi na taj način i osvjestio kako je teorija jedno, a praksa drugo.

Je li bilo problema na početku?

- Problema…ovisno o čemu?, ali znamo da za uspješno svladavanje problema potrebne su tri važne stvari: potrebno je znati, misliti i vjerovati u ono što se radi i želi postići. 

Kako se snalaziš sama među muškarcima?

- Iskreno, to mi je postalo jednako ‘naporno’ pitanje kao i kad se zaljubiš pa te pitaju kad će vjenčanje, pa kad se vjenčaš kad će dijete, pa kad dođe prvo dijete kad će drugo… Pa nisam sama među muškarcima, tu su Sandra i Pere, moje žene koje brinu o meni i mojim dolascima u Dubrovnik.


Ove je sezone momčad prilično promijenjena. Tvoji prvi dojmovi o novim igračima i trenutnoj tjelesnoj spremi momčadi?

- Kroz ove dvije sezone točno znam tko je kraj koga plivao, tko je kako ulazio u vodu i tko je šta radio na drugoj strani bazena i to mi je bio prvi znak da shvatim da su ipak ti igrači otišli. Želim svim tim igračima zaželjeti puno sreće kako u sportskom životu tako i u privatnom. Po meni su došla dva nova igrača jer sam Lozinu kao igrača upoznala već u juniorskoj reprezentaciji koju je vodio tada Vjekoslav Kobešćak. A moji prvi dojmovi?, samo je jedna prilika za ostavljanje dobrog prvog dojma, a to je prvih 10-12 sekundi koliko i traje faza startnog ubrzanja te se energija dobiva anaerobno-alaktatno što znači da je sve prošlo u najboljem redu. Trenutna spremnost igrača je točno onakva kakva bi trebala biti nakon petog tjedna priprema.

Mali smo narod s puno uspjeha u sportu. S druge strane, na žalost, poslijednjih godina smo među vodećim zemljama po pretilosti, posebno kod mladih osoba. Kako to tumačiš?

- Da, nažalost se u zadnje vrijeme neprekidno priča kako smo među vodećim zemljama po pretilosti i jedino što želim ovdje reći da je važno pobuditi svijest o tjelovježbi isto kao što su nam pobudili svijest koliko je važno prati zube ujutro nakon spavanja i navečer prije spavanja. Potreba o tjelovježbi je jednaka kao i potreba o oralnoj higjeni.

Imaš li kakvu poruku za naše mlade igrače koji će nadamo se vrlo brzo doći tebi u ruke?

- Mladim Jugašima želim da slušaju svoje trenere i da se ugledaju na seniore. Seniori bi im trebali biti motiv u daljnjem radu jer ovdje ima igrača koji su osvojili sve što se može osvojiti u sportu i igrača od kojih se može puno naučiti kao što sam i ja naučila kroz ove dvije i pol godine. I normalno da uz sport budu dobri i u školi.

I za kraj se želim zahvaliti svim igračima koji su me svojim uspjesima promovirali i s obzirom da sam Macanu obećala posebnu čestitku za naslov svjetskog prvaka, ovim putem mu još jednom želim čestitati te da se vrati na svoje mjesto u vodi na kojem je bio zadnje dvije sezone.

Izvor: Jug.hr

Popularni Članci