KREĆE SE U ODVOJENO PRIKUPLJANJE Usluge Čistoće odsad će se plaćati po količini predanog otpada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj osmoj sjednici glasat će o mjerama vezanim za prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada, mjerama za uklanjanje odbačenog otpada te o komunalnoj naknadi.

Naime, navedenim Zakonom utvrđena je obveza jedinica lokalne samouprave da na svom području, uz osiguranje i provedbu javne usluge prikupljanja komunalnog otpada i osiguranje odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i glomaznog otpada, osiguraju sprječavanje neovlaštenog odbacivanja otpada kao i  uklanjanje takvog otpada.

Najveća promjena, koju će ove mjere donijeti Dubrovčanima, je svakako ona vezana za cijenu. Naime, prema prijedlogu mjera, cijena usluga formirat će se sukladno količini predanog otpada.

Prema nacrtu Odluke, cilj joj je uspostava javnog, kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Dubrovnika u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, održivog gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa.

Sam otpad odvojeno će se morati prikupljati u posebnim vrećicama, zapremnine minimalno 20 litara, individualnim spremnicima, spremnicima na javnim površinama i reciklažnim dvorištima.

Prema nacrtu Odluke, količina otpada, a samim time i visina računa, evidentirat će se putem čipova ugrađenih u individualne spremnike ili vrećice korisnika. Vrećice će se moći preuzeti na blagajni ili u reciklažnom dvorištu Čistoće.

Što se tiče samih spremnika, zajedničke spremnike koristit će građani u višestambenim objektima te će za njihovo saniranje i čišćenje biti zadužena Čistoća. Održavanje i čišćenje individualnih spremnika zadatak je korisnika.

Uz Odluku o prikupljanju, glasat će se i o mjerama vezanim za nepropisno saniranje otpada. Propisat će se kazne u visini do deset tisuća kuna.

Popularni Članci