KREĆE STAMBENO ZBRINJAVANJE BRANITELJA Gradi se 108 stanova za stradalnike iz Domovinskog rata (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisali su danas sporazum o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Dubrovnika u projektu izgradnje dviju stambenih zgrada u Mokošici s ukupno 108 stanova za branitelje-stradalnike Domovinskog rata.

Sporazum je potpisan u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperial na Srđu.

Tom prigodom gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako današnji sporazum nosi veliku simboliku. 'Iznimna mi je čast što s Ministarstvom branitelja možemo dovršiti jedan ovako važan projekta kao što je zbrinjavanje naših branitelja. Ujedno mi je velika čast što ovaj sporazum potpisujem s  herojem Domovinskog rata i osobom koja je na ovom području provela više od godinu dana oslobađajući upravo ovaj prostor. Također, sporazum smo potpisali u prvom muzeju Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Puno je simbolike u današnjem danu i u ovom činu', kazao je Franković te dodao kako je potpisivanje današnjeg sporazuma i pokretanje ovog projekta samo početak ispunjavanja i ostvarivanja svih obećanja koja su izrečena u predizbornoj kampanji.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na samom početku pozdravio je sve hrvatske branitelje koji već dugi niz godina čekaju stambeno zbrinjavanje. 'Partnerski odnos Ministarstva hrvatskih branitelja i Valde Republike Hrvatske  s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom je primjer potpune realizacije programa koji su najavljeni. Ovo je vrlo bitan potporni sustav koji omogućava bolju kvalitetu života stradalima u Domovinskom ratu. Ministarstvo je ove godine stambeno zbrinulo 247 hrvatskih branitelja', naglasio je ministar Medved te dodao kako je na području Dubrovačko-neretvanske županije još  oko 300, a na području Grada Dubrovnika  130 stradalnika Domovinskog rata koji nisu stambeno zbrinuti te kako je to glavni argument koji govori u korist potpisanom sporazumu i projektu.

Inače, vrijednost ovog projekta je 57 milijuna kuna. Sporazumom, koji je potpisan na temelju ranije donesene odluke Gradskog vijeća, definira obvezu Grada Dubrovnika da, zbog ograničenih sredstava državnog proračuna, pomogne u izgradnji stanova za branitelje u iznosu od 100 tisuća kuna po stambenoj jedinici. Također, obveza Grada je potpuno snositi komunalne troškove opremanja i doprinosa za izgradnju zgrada.

Izgrađeni stanovi dodijelit će se stradalnicima iz Domovinskog rata koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odnosno koji su uvršteni na važeću listu prvenstva te za koje je u provedenom postupku utvrđeno da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Uz ministra i gradonačelnika, potpisivanju sporazuma nazočila je i saborska zastupnica Sanja Putica, zamjenica župana Žaklina Marević., predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te zamjenice gradonačelnika Orlanda Tokić i Jelka Tepšić.

Prije samog potpisivanja sporazuma gradonačelnik Mato Franković, ministar Tomo Medved i dožupanica Žaklina Marević odali su počast braniteljima stradalima u Domovinskom ratu zapalivši svijeću ispred spomen-križa na Srđu.

Popularni Članci