KUNICA DEMANTIRAO FRANKOVIĆA: 'Pozivajući se na podršku ministra, pokazuje potpunu neupućenost u problematiku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Direktor tvrtke Sanitat Dubrovnik Vedran Kunica poslao je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Iako građani znaju da su jučerašnje izjave gospodina Mata Frankovića vezane uz rad neregistriranog azila za napuštene na Žarkovici samo predizborna predstava koja se simptomatično javlja u drugom krugu lokalnih izbora, kao direktor Sanitata dužan sam iznijeti činjenice.

Sanitat je kroz program poticanja udomljavanja tijekom 2016. godine potpisao 51 ugovor s udomiteljima napuštenih pasa. Putem ovih ugovora Grad Dubrovnik i Sanitat preuzeli su financiranje troškova zdravstvene skrbi i hrane za svakog udomljenog psa tijekom jedne godine. Ovakav model sufinanciranja udomitelja jedinstven u Hrvatskoj, a Mato Franković, koji se sada lažno predstavlja kao veliki zaštitnik prava životinja, očito nije upoznat s programom udomljavanja i brojem udomljenih životinja.

Nažalost, zbog jasnog stava, odnosno zabrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske koje u svom Rješenju ističe da svaki napušteni pas prije udomljavanja mora biti pregledan i liječen u registriranom skloništu kako ne bi postojala opasnost za zdravlje psa i udomitelja, u 2017. godini morali smo odbiti sve udomitelje. Obzirom da Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik odbija pse iz neregistriranog azila na Žarkovici smjestiti u ovlašteno sklonište kako bi se proveli zdravstveni pregledi, Sanitat ne smije dalje provoditi program udomljavanja napuštenih pasa.

Troškovi prema registriranom skloništu za životinje Animalis Centrum koji se često spominju kao veliki trošak Grada, u 2017. godini, do danas iznose 0 kuna. Ugovor s ovlaštenim skloništem na području Republike Hrvatske osnovna je obveza svake jedinice lokalne samouprave u kontekstu zbrinjavanja napuštenih životinja i takav ugovor Grad Dubrovnik odnosno tvrtka Sanitat ima.

Prozivanje Sanitata po pitanju početka izgradnje azila na Žarkovici također je u potpunosti neutemeljeno. Projekt je vodio nadležni upravni odjel Grada Dubrovnika, radilo se prema važećim dozvolama, a nove smjernice Konzervatorskog  odjela kojim je nastavak radova zabranjen nitko nije mogao predvidjeti.

Bitno je naglasiti i da je novac planiran za gradnju azila nakon zaustavljanja prenamijenjen za rješavanje pitanja nove lokacije, a što je rušenjem proračuna odgođeno za najmanje godinu dana. O jasnoj namjeri Grada Dubrovnika da kupi zemljište za izgradnju vlastitog skloništa za životinje očitovao se i sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u „Izvješću o zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih pasa i načinu i uvjetima držanja pasa na području Grada Dubrovnika“ od 6. veljače 2017. godine. Ta sredstva u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna predviđena su rebalansom proračuna u studenom 2016. godine te su ugrađena u proračun za 2017. godinu, no postupak nije mogao biti proveden zbog rušenja proračuna.

Također, istim Izvješćem Ministarstva, a suprotno učestalim medijskim navodima Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, splitsko sklonište Animalis Centrum utvrđeno je kao 'NO KILL' sklonište koje posluje u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske po pitanju zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

I na kraju, pozivajući se na podršku ministra Tolušića gospodin Mato Franković pokazuje potpuno neupućenost u problematiku. Upravo je njegovo ministarstvo, preko višeg veterinarskog inspektora Mislava Kučenjaka, potvrdilo ispravnost svih postupanja Sanitata te pokrenulo niz prekršajnih prijava protiv Društva zbog nepoštivanja Zakona i važećeg  Rješenja Ministarstva poljoprivrede.

Žao nam je što Društvo odbija poštivati smjernice Ministarstva jer smo u proteklih šest mjeseci provođenjem programa mogli udomiti više od 30 napuštenih pasa, ali i činjenice da je rušenjem proračuna rješavanje pitanja nove lokacije odgođeno za godinu dana.

Sanitat je u svim koracima postupao isključivo prema naputcima Ministarstva poljoprivrede, u cilju zaštite zdravlja napuštenih pasa i njihovih udomitelja. Kao potvrdu navedenog u privitku prilažem posljednje izvješće Ministarstva.

S poštovanjem,

Vedran Kunica

direktor

Izvješće Ministarstva poljoprivrede možete vidjeti u nastavku.

Priložene datoteke: Izvjesce_MP_1.pdf

Popularni Članci