Ljetnikovac Bunić Kaboga prelazi u vlasništvo Grada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Pokrenut je postupak prijenosa suvlasničkog dijela Republike Hrvatske nad ljetnikovcem Bunić – Kaboga na Grad Dubrovnik. O tome je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković obaviješten dopisom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek od 14. studenog upućenog Ministarstvu državne imovine s prijedlogom pokretanja procesa prijenosa vlasništva nad ljetnikovcem u Rijeci dubrovačkoj.

Naime, Ministrica Obuljen Koržinek predložila je Ministarstvu državne imovine da kao nadležno tijelo za vršenje vlasničkih ovlasti u odnosu na državnu imovinu pokrene postupak prijenosa suvlasničkog dijela Republike Hrvatske u 2/3 dijela nekretnine Ljetnikovac Bunić-Kaboga na Grad Dubrovnik.

Gradonačelnik Mato Franković prethodno je 3. studenog Ministarstvu kulture uputio pismo namjere kojim je iznio zahtjev Grada Dubrovnika za preuzimanjem suvlasničkog dijela ljetnikovca „zbog lakšeg upravljanja, a sve kako bi se i dalje razvijala kulturna ponuda grada Dubrovnika“. Grad Dubrovnik trenutno je suvlasnik 1/3 dijela nekretnine.

S prijenosom vlasničkog udjela suglasna je i zaklada Caboga Stiftung. Predsjednik Zaklade dr. Ivo Felner i član Uprave Bernhard Lampert potpisnici su izjave da u slučaju prijenosa vlasništva Zaklada neće potraživati sredstva donirana za financiranje obnove ljetnikovca od Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda, a što će se regulirati aneksom ugovora o financiranju obnove ljetnikovca iz 2010. godine.

Podsjetimo, ljetnikovac Bunić Kaboga obnovljen je zahvaljujući velikodušnoj donaciji zaklade Batahovina Foundation u iznosu od 3 milijuna eura, a koju je osigurao upravo dr. Ivo Felner, posljednji potomak vlastelinske obitelji Caboga, koji je i vodio složeni postupak obnove ovog vrijednog zdanja dubrovačke ladanjske arhitekture. 

Popularni Članci