LJETO NE POSUSTAJE Očekuju nas vrući dani, evo do kad će trajati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Kratkotrajno razdoblje svježine završava, a u nastavku tjedna ponovno ćemo imati vruće dane. 

Štoviše, i toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Srećom, većini bi trebalo biti lakše podnošljivo nego što je bilo prošlih tjedana i mjeseci, bez novih apsolutnih temperaturnih rekorda. Premda, ni niz ovako vrućih dana u posljednjem tjednu kolovoza nije baš čest, piše Zoran Vakula za HRT.

A osim temperature, rekordna je ponegdje bila, i još uvijek je - i količina oborine. Prvi put u povijesti službenih mjerenja DHMZ-a na meteorološkoj postaji Split Marjan od 1. lipnja do današnjeg nadnevka nije palo ni 8 punih litara kiše po četvornome metru, a Dubrovniku čak ni pune 3 litre. Mnogima željene kiše, koja bi pomogla bilju i potpunom saniranju požara - nema na vidiku. Srećom, barem neće biti ni jake bure.

Već u četvrtak će, uz pretežno sunčano vrijeme, u istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura ponegdje biti 30 °C, osobito u zapadnoj Slavoniji i Podravini. No, jutro još razmjerno svježe, već treće u nizu oko 10 °C. Hladnije razdoblje u Osijeku je, primjerice, posljednji put bilo početkom svibnja.

U Dubrovniku i dalje vruće

Jutarnje će svježine biti i u središnjoj Hrvatskoj, također uz gdjegod moguću sumaglicu i kratkotrajnu maglu. Poslijepodne pak, uz vedrinu prošaranu oblacima, najviša će temperatura biti od 29 do 32 °C.

Povremeno više oblaka poslijepodne i u gorju, osobito Gorskoga kotara, uz vrlo malu vjerojatnost kratkotrajne kiše. Na sjevernom Jadranu sunčano, uz uglavnom slab vjetar. Najniža temperatura zraka od 18 do 21 °C, u unutrašnjosti od 7 do 10 °C, a najviša uglavnom od 27 do 30 °C.

Na srednjem Jadranu i posebice u unutrašnjosti Dalmacije još toplije - većinom vruće, ponegdje i oko 33 °C, i pritom pretežno vedro, ujutro uz burin, danju gdjegod umjeren maestral, uz koji će more biti malo valovito, temperature od 21 do 24 °C, a vidljivost izvrsna.
Podjednako stabilni vremenski uvjeti bit će i na jugu Hrvatske, gdje se, primjerice u Dubrovniku, temperatura zraka nije spuštala ispod 20 °C već više od 2 mjeseca. Neće ni do kraja kolovoza!

Novi vrući dani

Slijedi novo zatopljenje i gotovo posvuda vrući dani, na Jadranu pritom i stabilni, sunčani, uz burin i maestral. Mnogima željene zamjetnije i dugotrajnije kiše, koja bi pomogla bilju, a i saniranju požara - nema na vidiku. Suša, ponegdje čak ovoga ljeta i rekordna, kao primjerice u Splitu, gdje je od 1. lipnja palo manje od 8 litara kiše po četvornome metru, u Dubrovniku čak manje od 3, vrlo vjerojatno nastavit će se i početkom rujna.

I na kopnu sljedećih dana većinom suho. Uz samo sporadično više oblaka mala vjerojatnost kratkotrajne kiše do nedjelje postoji uglavnom u Gorskom kotaru, a u ponedjeljak se povećava i još ponegdje. Uz pretežno sunčano vrijeme ponovno će biti većinom vruće, za vikend i početkom novoga tjedna mjestimice i vrlo vruće, uz još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Premda su se neki nadali nastavku svježine, možda čak i kao ove prošlih jutara, kakva ponegdje, primjerice u Zagrebu, u ovo doba kolovoza nije doživljena prošlih tridesetak godina, vrućina nam ponovno dolazi.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, toplinski val na kopnu trebao bi trajati do utorka, dok će se na Jadranu visoke temperature zadržati sve do kraja idućeg tjedna.

Popularni Članci