MALO DRUGAČIJE GRADSKO VIJEĆE Dubrovački studenti i srednjoškolci zasjeli u vijećnićke klupe i problematizirali aktualne teme (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Maro Bošnjak
Jučer je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održana simulacija sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika  u kojoj su sudjelovali dubrovački studenti i učenici Pomorsko-tehničke škole, Turističke i ugostiteljske škole te Gimnazije Dubrovnik. U simulaciji je sudjelovalo 29 “vijećnika“, četiri studenta Sveučilišta Libertas kao predstavnici zainteresirane javnosti te šest gradskih službenika.

Tijekom trajanja sjednice, mladi vijećnici bavili su se realnim temama koje su detektirali kao teme od interesa tijekom triju interaktivnih pripremnih radionica koje je osmislio i facilitirao Marko Giljača, županijski vijećnik u Skupštini Dubrovačko- neretvanske županije, uz bivše i sadašnje gradske vijećnike Ivana Vigjena, Ljuba Nikolića te Gordana Špera.

Tijekom 4 sata trajanja sjednice, među vjećničkim  pitanjima su se našle teme: pristup javnim uslugama za osobe sa invaliditetom, pitanje pitke vode i oborinskih voda, gradskog i prigradskog prijevoza, davanja potpore lagalizaciji marihuane te pitanje koncesije za tvrđavu Imperijal sa tvrtkom Razvoj Golf.  Na vjećnička pitanja odgovarali su aktualni gradonačelnik Mato Franković , predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica te privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Tijekom sjednice problematizirale su se i teme  gužve na gradskim prometnicama i potreba rasterećenja stare gradske jezgre, potrebe ulaganja u sportsku infrastrukturu, uređenja parka Gradac te obogaćivanja kulturnih i zabavnih sadržaja namijenjenih mladima.

O kvaliteti rada ovih mladih ljudi, osim pohvala od strane aktualnog predsjednika Gradskog vijeća,  govori i produljenje predviđenog rada ove simulaciju za više od 1 sata tijekom koje su se mogli čuti argumentirani stavovi, neopterećeni političkim diskursom koji iz prve ruke prepoznaju nedovoljno zastupljena mišljenja mladih u društvu. Stoga, ovakvi oblici aktivnosti te različiti oblici interakcije između mladih, civilnog društva , obrazovnog sustava i formalne vlasti, temelji su stvaranja društva aktivnih građana.  Iako ovom simulacijom završavaju projektne aktivnosti projekta DUMAS, projektni tim ohrabren povratnim informacijama svih uključenih osjeća inspiraciju ali na neki način i obvezu kreiranja sličnih edukativnih sadržaja u budućnosti.

Udruga Bonsai se zahvaljuje svima koji su pomogli i omogućili realiziranje ove simulacije.

Ova simulacija dio je projekta DUMAS - Dubrovački Mladi Aktivno Sudjeluju s ciljem podizanja znanja, motivacije i vještina mladih dubrovčana za aktivno građanstvo kojeg provodi Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Popularni Članci