MINISTAR U DUBROVNIKU OTKRIO: 'Borio sam se s teškom bolesti, pobijedio sam rak, vaš duh ne smije klonuti!' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Konferencija 'Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?', koju je organizirala europarlamentarka Dubravka Šuica, održana je večeras u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku na kojoj su, uz Šuicu, prisustvovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, bivši slovenski premijer Alojz Peterle, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga, dopredsjednik Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik Marko Margaritoni, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. Tom prilikom i sam ministar je kazao kako se borio s teškom bolesti.

„I mene se ova tema duboko dirnula. Imate me ovdje, kao podvojenu osobu. Ovdje je psihijatar koji će mi odmah postaviti dijagnozu,“ kazao je u šali, a potom pojasnio svoju 'podvojenost'.

"Dakle, ja sam liječnik i vjerojatno sam jedan od onih koji je puno puta postavio dijagnozu raka; jednjaka želudca, gušterače, debelog crijeva, ali sam i političar koji sada glumi hrvatskog ministra. Kada govorim kao liječnik, dvije poruke koje šaljem pacijentima su sljedeće. Kad pacijentu kažem kako ima rak, uvijek kažem – nemojte kloniti duhom. Ako vaš duh ne klone, vi ćete pobijediti bolest. Ako vaš duh klone, ma kako po našim kliničkim parametrima bila dobra dijagnoza, nećete pobijediti bolest. I uistinu, nakon nekoliko godina, ponekad vidite kako oni kojima ste davali relativno lošu prognozu, dolaze na kontrolu zdravi i nasmijani. I obratno. To je jedina poruka – ne klonite duhom, rak se može pobijediti. Druga poruka je također vrlo važna. Dakle, svi mi često mislimo kako se to događa nekome drugome, a svi smo mi taj drugi. Ja osobno sam prebolio rak jer moj posao je svaki dan biti uz rendgensku cijev kako bih liječio pacijente zračeći se. Tako sam i sam dobio rak koji je operiran,“ izjavio je.

Podsjetio je i kako je u Hrvatskoj za tri karcinoma organiziran screening kako bi se otkrili u ranoj fazi, i to za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali kako je odaziv relativno mal. Najavio je i nove screeninge.

„U pripremi imamo još dva screeninga zbog izrazito visoke pojavnosti. Pripremamo pretrage gdje ćemo pozivati ljude koji će moći besplatno dobiti pregled, pod sumnjom na rak prostate i pluća. Nadam se kako će u prvoj polovici sljedeće godine, ma kako teška financijska situacija bila, navedeno krenuti i kako će se Hrvati odazivati. Time ćemo spasiti živote,“ rekao je ministar.

Dirljivu ispovijest iznio je bivši slovenski premijer Peterle koji je također pobijedio rak.


„Išao sam na sistematski pregled 2002. godine. Dva puta sam to odbio, iz trećeg puta su me uvjerili da odem na pregled. Liječnik koji je radio ultrazvuk je postao zabrinut, dugo je nešto gledao i predložio je biopsiju. Napravili smo biopsiju i za novu godinu sam dobio izvještaj kako imam rak. Kad se suočite s takvom dijagnozom, pomislite na smrt. Relativno sam brzo prešao u optimističnu fazu. Imao sam sreću jer je moj onkolog bio jako profesionalan čovjek. Predložio mi je brzu operaciju prostate, jer sam tu imao rak, ali kako ću ja u konačnici donijeti odluku o tome. Nikada nisam tako ozbiljno studirao stvari kao nakon navedene dijagnoze, puno sam naučio o karcinomu. Nije važno što sam tada bio premijer, važno je kako sam star 15 godina, jer otada brojim svoj život, svoje godine. Sretan sam što sam pobijedio bolest i nisam ovdje samo kao predsjednik nekog odbora u EU parlamentu nego kao primjer pobjede. Otada živim s većom snagom i puno više veselja. Mislim kako mi je ovaj rak bio poklon u životu. To je jedna snažna poruka i ako je razumiješ, možeš se spasiti. Rak nije kraj,“ rekao je Peterle, podsjetivši kako je jedan od prvih slovenskih političara koji su javno progovorili o raku. Tako je kazao kako poznaje ljude koji svoje dijagnoze nisu otkrili čak ni članovima obitelji, ali i naglasio kako je važno govoriti o raku. 

Nekoliko riječi je kao domaćin kazala i Dubravka Šuica.

„Pokušavam proširiti ovu ideju. Inicijalna ideja je da se ovakva skupina, kojoj bi bio cilj promicati borbu protiv karcinoma i osiguravati bolju kvalitetu života, osnuje i u Hrvatskom saboru i nadam se kako bi s ovakvog skupa ta ideja mogla poteći. Nakon bolesti krvožilnog sustava, rak u EU predstavlja drugi po redu najčešći uzrok smrti. Najčešći uzrok smrti od svih vrsta raka kod žena je rak dojke. Nažalost, mi karcinom ne doživljavamo kao nešto što nam se može dogoditi u životu i stoga mnogi od nas nisu upoznati sa stvarnošću koju bolest donosi, no oni koji su upoznati, znaju kako rak preuzima cjelokupan život oboljelih, zahvaća ne samo oboljele, nego i njihove obitelji i prijatelje te utječe na sve aspekte života,“ izjavila je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik u svojoj je izjavi za medije kazao kako, kad su u pitanju maligna oboljenja, ne postoje liste čekanja.

„Naši sugrađani također nisu pošteđeni te pošasti 21. stoljeća. U hrvatskom smo prosjeku po detekciji, no po izlječenju smo u prednosti. Ne postoje liste čekanja kad su u pitanju pacijenti s malignim oboljenjima u OB Dubrovnik. Prevencija je ključna u cijeloj priči, potrebno je živjeti zdravo i redovno raditi pretrage, posebno kad je riječ o najčešćim karcinomima koji imaju veliku smrtnost,“ izjavio je Bekić. Govoreći o statistici, kazao je kako se u Općoj bolnici Dubrovnik na dnevnoj bazi napravi 27 mamografija.

Cilj održane konferencije je probuditi svijest u javnosti o borbi protiv raka. 

Popularni Članci