MISA ZA DOMOVINU 'Možda se u Dubrovniku ovaj dan ne slavi na najbolji mogući način, ali treba izgrađivati svijest'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ujedno i Dan Branitelja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike služena je misa za domovinu. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik don Stanko Lasić, a koncelebrirao je župni vikar don Marin Lučić.

Na samom početku misnog slavlja župnik Lasić čestitao je svim okupljenim vjernicima Dan domovinske zahvalnosti, te ujedno pozdravio i predstavnike Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

U propovijedi je župnik Lasić kazao kako na ovaj dan moramo zahvaliti najprije Bogu, a onda i svima onima koji su učinili sve kako bi naša zemlja bila slobodna i priznata, te obranjena u Domovinskom ratu. Dodao je kako su naši branitelji bili uvjereni da im je Bog bio najveća pomoć i da upravo Njemu treba zahvaliti za sve ono što su postigli. Istaknuo je i kako slaveći ovaj dan pokazujemo zajedništvo. Rekao je i da je misa najuzvišenija i najzahvalnija molitva kojom Bogu možemo zahvaliti za nešto, te da moramo biti svjesni kako u misi imamo kruh života, manu kojom se hranimo kako bi svoju vjeru mogli jačati i kako bi mogli graditi zajedništvo, mir i ljubav među ljudima. Kako na taj način možemo svjedočiti ono što je nastajalo kroz posljednjih dvadesetak godina, slobodu koja nam uvijek mora biti podsjetnik da ono što je krvlju stečeno moramo cijeniti i držati na prvom mjestu.


Upozorio je i kako se možda u Dubrovniku ovaj dan ne slavi na najbolji mogući način, te da kod mladih i drugih struktura našega društva treba izgrađivati svijest o tome da je ovdje riječ o budućnosti, a ne o povijesti.

"Ono što je jedanput bilo u nama ostavlja duboke tragove i potiče nas da ljubav prema domovini i zajedništvo dijelimo i razvijamo. Neka ovaj blagdan bude u tom znaku da vjerujemo i da Bogu zahvaljujemo, ali da nikad ne zaboravimo da su za ovu slobodu i ovu domovinu mnogi dali svoje živote, ugradili u temelje ono što su najvrjednije imali i pokazali kako se žrtvom, ljubavlju, domoljubljem mogu prevladati sve podijeljenosti", poručio je propovjednik.

Pred sam kraj misnog slavlja zajednički se zapjevala himna "Lijepa naša". Dostojanstvenoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti pjesmom su pridonijeli katedralni madrigalisti predvođeni Margit Cetinić.

Nikša Sentić

Popularni Članci