MORE NA DANČAMA, ISTINA, A NE NAGAĐANJA Časne sestre: Događalo se i prije kad nanese s pučine

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sezona kupanja na dubrovačkom području je počela. Domaći i turisti u sve većem broju uživaju u ljetnim radostima, no one uvelike ovise i o samoj kakvoći mora. Što se tiče mora na dubrovačkom području, u  tijeku je mjerenje kakvoće, a prema riječima voditeljice Odjela za okoliš pri Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije Dolores Grilec, dosadašnji rezultati su zadovoljavajući.

'Nismo završili cijelu turu ispitivanja koje obuhvaća 116 točaka. Ostalo ih je još 30-ak, što će biti dovršeno do kraja tjedna, nakon čega ćemo dati i službene rezultate. Za sada smo obavili većinu točaka i da nešto nije udovoljavalo standardima dali bismo obavijest. Dakle, analiza je u tijeku, dosadašnji rezultati pokazuju kako je more zadovoljavajuće kakvoće, a kad ispitivanja budu u cijelosti dovršena, obavijestit ćemo javnost,' izjavila je Grilec.

Povremena onečišćenja

U međuvremenu, javljaju se građani koji tvrde kako to povremeno nije tako, problem se prema informacijama s kojima se raspolaže u javnosti pojavio na Dančama i na Neptunu, gdje se zna uzrok. Radnici s gradilišta praznili su kemijske zahode, o čemu je Dubrovački dnevnik prvi pisao. Što se tiče problema na Dančama, Dubrovački dnevnik od Vodovoda je zatražio podatke o uzrocima, pogotovo zato što se pojavila informacija kako se jedno dijete iz Dubrovnika razboljelo, otac tvrdi, nakon kupanja na Dančama. Kao stalni mogući uzrok spominje se i ispust iza Petke, koji je u procesu sanacije.

Stručne službe iz Vodovoda, prije svega se pozivaju na službena istraživanja Zavoda za javno zdravstvo, a prema kojima nema nikakvih podataka o tome da je more na dubrovačkim plažama štetno za zdravlje. Što se tiče mora na Dančama, prema izjavama  kupača koji su to primijetili prošlog tjedna, u moru nije bilo fizičkih komada otpada ili fekalija, ali tvrde kako je boja bila užasna i da je bilo očito da nešto nije u redu.

Problemi na Dančama, informacije iz Samostana

Prema informacijama Stručnih službi iz Vodovoda, niz je mogućih scenarija, a  ispust iz Petke koji se sanira i koji je udaljen dva ipo kilometra, malo je vjerojatno  jedan od njih. 

Dubrovački dnevnik potražio je informacije i u samom Samostanu, gdje časne sestre tvrde kako one redovno zovu cisternu za pražnjenje septičke jame, s obzirom na to da nisu priključeni na kanalizacijski sustav, kao i da je povremeno onečišćenje na Dančama učestala pojava, kad okrenu morske struje koje u uvalu donesu onečišćenja s pučine.

Kruzeri i šporkeca s pučine, cvjetanje mora

I stručne službe iz Vodovoda navode kako je jedan mogući scenarij i onečišćenje s pučine, gdje fekalije u more ispuštaju veliki brodovi, između ostaloga.

Kao treći mogući uzrok navode i cvjetanje mora, koje se na dubrovačkom području moglo primijetiti upravo prošlog tjedna, o čemu je Dubrovački dnevnik također pisao. Bijela pjena nastala zbog djelovanja algi u međuvremenu potamni, ali ne potone, što ružno izgleda. Osim toga, one mogu ispuštati fitotoksine koji su kemijske tvari koje djeluju kako na morske organizme, tako i na čovjeka.

Nagađanja i činjenice

Iz Vodovoda tvrde kako se ne mogu svi problemi vezivati uz tu tvrtku, kako se u javnosti to zna dogoditi, pogotovo onda kada nema službenih informacija, nego tek nagađanja. Za sada, sve službene informacije koje imaju građani su službena istraživanja Zavoda za javno zdravstvo, koja se redovito provode.

Dubrovački političari mahom su se organizirali govoriti o 'ekološkim katastrofama u dubrovačkom akvatoriju', što stvara paniku među građanima,  iako stručne službe demantiraju takve informacije. Za neka se onečišćenja zna uzrok, poput onog pražnjenja kemijskih zahoda na Neptunu, dok se za Danče još uvijek navode mogući scenariji povremenog, ali nikako trajnog onečišćenja, dok se na ostalim plažama građani bezbrižno kupaju u čistom moru. 

Radi se i nedjeljom! 

Na Dančama se upravo sada kupaju kupači, kao i na drugim dubrovačkim plažama, ali nažalost to se ne može reći i za područje Pila.

Član Uprave Vodovoda Pero Mišković kazao je kako je za onešćenje na području Pila odgovorna sanacija kanalizacijskog sustava ispod Petke, no kako se drugačije posao ne može odraditi.

'Glavni problem je sanacija jer je potrebno prethodno zaustaviti crpne stanice pa je slijedom toga došlo do onečišćenja. Nemoguće je raditi sanaciju dok se crpne stanice ne zaustave, to je kao da idete popravljati automobil, a motor još radi,' pojasnio je.

Također je objasnio zašto se sanacija događa baš sada.

'Ovo je prva ozbiljna sanacija tog sustava koji je poprilično kompleksan. Bilo je potrebno puno vremena dok smo utvrdili kvar. Ljudi koji su radili na tome su morali biti kvalificirani i imati potrebnu opremu kako bi ušli u tunel, riječ je o opasnoj i otrovnoj atmosferi. Svjedočili smo kakvi su vremenski uvjeti bili ovog proljeća, bilo je puno kiše, jakih struja za vrijeme kojih je nemoguće vršiti ikakve radove. Došli smo u vrijeme neposredno prije turističke sezone, ali se radi i nadamo se da će tijekom ovog tjedna radovi biti okončani. Zato se radi punom parom, i petak, i subotu, i nedjelju,' izjavio je Mišković.

Kako tvrdi, riječ je o privremenoj sanaciji, a u budućnosti ih očekuje izgradnja potpuno novog sustava.

'Očito su napravljeni propusti u projektiranju koje je teško popravljati i otklanjati jer se radi u jednim posebnim uvjetima, nepristupačnosti, otrovnoj atmosferi. Međutim, već se radi na idejnom rješenju novog sustava u sklopu izgradnje novog pročistača za otpadne vode,' zaključio je Mišković.

GAD U TURISTIČKOM DUBROVNIKU Tko prazni kemijske zahode u more ispod Hotela Neptun?

NE VIĐA SE SVAKI DAN Pogledajte kako je danas izgledalo more oko Lapada i okolice (FOTO/VIDEO)

U TIJEKU PRVO MJERENJE KAKVOĆE MORA Dosadašnji rezultati zadovoljavajući, možete se kupati!

O FEKALIJAMA NA DANČAMA Franković: 'Pozivam Dujmovića da ostavi ovaj Grad i njegove građane na miru!'

Dujmović: Više vjerujem Zavodu za javno zdravstvo nego Frankoviću koji je dokazano lagao

Popularni Članci