ZNAČAJNA OBLJETNICA 'Na današnji dan oslobođen je Dubrovnik, a građani su s oduševljenjem dočekali partizane'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Srećko Musić
Prije 73 godine, 18. listopada, borci X. hercegovačke brigade i II. dalmatinske brigade oslobodili su Dubrovnik od nacističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tajnik Udruge Antifašista Dubrovnika Marinko Vlašić za Dubrovački dnevnik prisjetio se povijesne važnosti ovoga dana za Dubrovnik. Prema njegovim riječima, članovi Udruge posebno se prisjećaju Tita koji je već u ljeto 1944. godine boraveći na Visu inzistirao na tome da se što prije krene u oslobađanje Dubrovnika.

- Razlog je vidio u tome što su postojala određena saznanja da se savezničke snage stacionirane u južnoj Italiji nastoje povezati s četničkim grupacijama u zaleđu Dubrovnika. Računa se da je tada bilo oko četiri tisuće četnika, a to njihovo povezivanje trebalo je rezultirati stvaranjem uvjeta za povratak dinastije Karađorđevića u Jugoslaviju i uključivanje Dubrovnika u sastav Srbije - kazao je Marinko Vlašić dodavši kako je Tito želio u korijenu spriječiti te nakane pa su jedinice Narodnooslobodilačke borbe krajem ljeta prvo dobile zadatak da se obračunaju s četnicima u zaleđu Dubrovnika što su tada uspješno napravili zadavši im teške udarce. Također, Tito je prema Vlašićevim riječima izrazio neslaganje da se savezničke trupe, posebno engleska mornarica i vojska stacioniraju na području Dubrovnika.

- Tako da nije došlo do niti jednog, niti drugog scenarija, a Dubrovnik je, 18. listopada 1944. godine, oslobođen kao prvi veći hrvatski grad - rekao je Vlašić istaknuvši kako je Dubrovnik tako ponovo dočekao svoju slobodu, a Dubrovčani s oduševljenjem su dočekali partizanske borce.

Prije toga, dodao je on, partizani su oslobodili srednje i južno dalmatinsko otočje, Brač, Hvar, Šoltu, Korčulu i Pelješac, a nakon oslobođenja Dubrovnika, njemačke snage koje su se povlačile iz grada imale su namjeru izvršiti diverziju.

- Oni su u tome spriječeni aktivnošću snaga partizana i onih koji su bili stacionirani u gradu poput Dubrovačkog i Konavoskog partizanskog odreda, a ozbiljni udarci Nijemcima su zadani u Vukovom klancu gdje je uništeno dvije tisuće okupatorskih vojnika i izdajnika - pojašnjava Vlašić.

Dubrovački antifašisti, s predstavnicima gradskog SDP-a i izaslanicima Grada i Županije, jučer su položili vijence na groblju boraca NOB-a na Boninovu. Na pitanje je li proslava 73. obljetnice oslobođenja Dubrovnika trebala biti značajnije obilježena od strane gradske i županijske vlasti Vlašić odgovara kako poštuje to što su došli izaslanici.

- Bivši gradonačelnik je bio gotovo uvijek osobno pristupan na tom događaju, a bivša gradonačelnica Dubravka Šuica koja je također iz redova HDZ-a bila je nekoliko puta. Nažalost, ove godine, HDZ-ov gradonačelnik nije došao, a gotovo nikad nije bio prisutan župan Dobroslavić - kazao je Vlašić.

- Možda je u njihovoj percepciji oslobođenje Dubrovnika od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu izgubilo na važnosti, ali to je njihov problem. Ipak, žalosno je što imaju utjecaj u svojim strankama na više instance da ne liše prava djecu u školama da saznaju istinu o Drugom svjetskom ratu tako da se u školama ne serviraju razne priče koje idu u pravcu da se zatomi antifašizam na hrvatskom prostoru. To im neće poći za rukom jer istina se zatomiti ne može - zaključio je za Dubrovački dnevnik tajnik Udruge antifašista Dubrovnik Marinko Vlašić.

Aida Čakić

Popularni Članci