Na današnji dan poginuo Ron Brown

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tri kilometra od aerodroma u Ćilipima, na današnji dan 1996. godine, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine Ron Brown i još 34 osobe.

Ron Brown i delagacija od 34 osobe trebala se sastati s hrvatskim dužnosnicima u Dubrovniku. Međutim, zbog navodne greške u navigaciji prilikom velikog nevremena udario je u konavosko brdo Sveti Ivan. Svi putnici u zrakoplovu su poginuli uključujući i glavnog urednika The New York Times, ureda u Frankfurtu, Nathaniela C. Nasha te dvoje hrvatskih državljana.

Zrakoplov je bio tipa Boeing 737, preuređen za vojne svrhe, iz zrakoplovne baze Ramstein u Njemačkoj. Za razliku od civilne verzije, ovaj vojni avion nije imao niti snimač razgovora u pilotskoj kabini, niti snimač podataka o letu. Kao uzrok nesreće navedena je greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza aerodromu. Inače, od Billa Clintona postavljeni ministar Ron Brown bio je prvi afroamerikanac na tom položaju u čitavoj povijesti SAD-a.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury College-u. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima, 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Njemu u čast ustanovljene su dvije američke nagrade prozvane njegovim imenom. Po njemu je nazvan i jedan ratni brod te zaklada za stipendiranje studenata. Posthumno je odlikovan od tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Ovaj tragični događaj iznjedrio je nekoliko misterija. Naime, u zrakoplovu je bilo 35 osoba, a jedina preživjela je bila stjuardesa Shelley Kelley. Letjela je u repu aviona, i čudom je prošla s modricama, ogrebotinama i krvavim nosom, te je sama mogla hodati i ući u helikopter Hitne pomoći pa su liječnici smatrali njene ozljede lakšima. No, kad je sletjela, bila je mrtva. Umrla je od reza na bedrenoj arteriji za koju je mrtvozornik utvrdio da je nastala tri sata nakon drugih ozljeda.

Misteriozna rana od oko osam centimetara zbog koje je preminula Kelly, pokrenula je čak i priče, teorije zavjere, da je tadašnji predsjednik Bill Clinton naručio Brownovo ubojstvo te da je on naredio da se tijelo mrtve stjuardese, ministra kao i ostalih stradalih Amerikanaca kremiraju.

Popularni Članci