NA PLOČE STIŽU PROMJENE Radit će se kamena šetnica, nova pravila za karićare

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Vijećnici su jučer usvojili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu pa je stvorena pretpostavka za donošenje Pravilnika o pretovarnoj zoni kojim bi se pokušale smanjiti gužve na Pločama zbog karića i dostavnih vozila te uveo red. Pravilnik je jednoglasno usvojen.

Pročelnik Marko Miljanić obrazložio je odluku.

'Ulaz u prostor pretovarne zone bio bi otvoren od 5.00 do 8.00 sati odnosno od 17.00 do 19.00 sati. Prostor bi bio povjeren na upravljanje Sanitatu koji upravlja i ostalim parkinzima u Gradu. Cijena je 300 kuna i smatramo kako je prikladna i kako nije prevelika za one koji dostavljaju određenu količinu robe. U vremenu van onog vremena koje je određeno, odredili bismo da ne mogu dva vozila biti unutar povijesne jezgre. Kaznene odredbe su 10 tisuća kuna za pravne, 2 tisuće kuna za odgovorne osobe, a za fizičke 5 odnosno 2 tisuće kuna,' kazao je Miljanić.

Davor Mrša (SDP) kazao je kako jesu za Pravilnik, ali kako bi s vremenom trebalo razmisliti o alternativnijem rješenju.

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž (Dustra) kazao je ponešto i o budućim planovima na tom području.

'Na području pretovarne zone, ako se svi drže pravila, moguće je da će doći do zastoja jer na malom prostoru imamo dostavna vozila, kariće, taksi stajališta i autobusnu stanicu. Pojačali smo kontrolu s redarima i nema većih zastoja jer zabranjujemo svakome da se zaustavljaju na autobusnoj stanici. Da bi se trajno riješio problem, potrebno je određene aktere izmjestiti. Taksiste planiramo maknuti s dijela Ploča na kojemu smo sad, napraviti lijepu kamenu šetnicu od ulaza u Grad do Lazareta, a njih izmjestiti poviše kafića 'Laura'. Oni neće izgubiti ni jedno taksi mjesto i pregovaramo s njima. Osim toga, je li na tako kratkoj relaciji potrebno imati dvije autobusne stanice? Moguće je da ćemo je izmjestiti,' kazao je Raguž, a o novom rasporedu na Pločama Dubrovački dnevnik je prvi pisao.

Gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) je kazao kako je pretovarna zona nastala zbog potreba građana povijesne jezgre, ali i opisao kakva je situacija danas.

'Povijesna jezgra ima oko 5 tisuća postelja. Oko 4 i pol tisuće postelja, soba, stanova je spremno za živjeti i još 500 od Pustjerne. Prema zadnjim podacima, od tih 5 tisuća pojedinačnih postelja, Grad Dubrovnik, Crkva i Blaga djela ih ima oko 300-tinjak. U povjesnoj jezgri ima oko 2 500 hotelskih soba. Svake godine se otovri jedan novi Sheraton u povijesnoj jezgri, s tim da je u povijesnoj jezgri popunjenost bolja. To je slobodna volja vlasnika stanova da sa svojom imovinom rade što misle da je najbolje. S 2 500 ležajeva, ukoliko se nastavi ova stopa rasta, za godinu dana ćemo imati oko 3 tisuće soba, a imamo i oko 4 tisuće stolica. To je najveći restoransko-hotelski kompleks na Mediteranu. Imamo oko 150 suvenirnica i trgovina. Logistika toga je svedena je na 200 kvadrata koje smo prošle godine ogradili gdje se nalazi pretovarna zona, jer treba opskrbiti taj hotelsko-restoranski kompleks koji postaje sve veći,' izjavio je Vlahušić.

Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) je kazao kako podržava svaku ideju o raspisivanju idejnog arhitektonskog rješenja.

Popularni Članci