NEVJEROJATNA PRIČA O 'STALNOM DUBROVAČKOM GOSTU' Spašavao je vojnike iz Dunkirka, bio pretvoren u bordel

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivo Bratičević
Filmski hit ‘Dunkirk’ Christophera Nolana trenutno igra u dubrovačkim kinima, a na svjetskim box officeima je dosad utržio preko 300 milijuna dolara što je poprilično zavidna svota za ratni film. 

Na IMDb-u su ga gledatelji ocijenili s visokom ocjenom od 8,5 i zasigurno je film o kojem se ovog mjeseca najviše priča. Inače, film prikazuje događaje tijekom bitke kod Dunkirka i evakuacije savezničkih vojnika iz Velike Britanije, Francuske i Belgije. Vojnici su bili opkoljeni i odsječeni njemačkom vojskom od 27. svibnja do 4. lipnja 1940. godine. Kako bi se spasili, trebalo im je ‘čudo’, a to čudo došlo je, između ostalog, i u vidu velikog broja civilnih brodova kojima se vršila evakuacija, kako je prikazano u filmu. Tada je evakuirano više od 300 tisuća pripadnika savezničke vojske.

To što film igra u dubrovačkim kinima nije jedina poveznica između Dubrovnika i bitke o kojoj se i danas naveliko govori i koja intrigira javnost. Naime, jedan od brodova koji su sudjelovali u evakuaciji je i Lallie, plovilo koje je godinama vezano u ACI marini u Komolcu.

“Brod je izgrađen 1908. godine, na Maltu je došao kao olupina, a izvanredna renovacija me potaknula da ne pišem samo o novom izgledu Lallie već i da pokušam pronaći njezine uzbudljive pomorske avanture. Smatra se kako je Lallie bila jedan od brodova koji su služili za evakuaciju savezničkih snaga iz Dunkirka u lipnju 1940. Isto tako spominje se kako je Lallie dugi niz godina bila pretvorena u riječni bordel u Parizu. Pa, baš kao i ljudska bića, brodovi također imaju svoje svijetle i manje svijetle trenutke. Nažalost, nemam mnogo informacija, osim činjenice kako je Lallie sagrađena u Dartmouthu u Devonshireu i da je bila registrirana u Glasgowu kada je izgrađena,” objavio je naš sugrađanin Ivo Batričević na Facebook stranici Dubrovnik nekad, inače osnivač navedene grupe.


Inače, u Dunkirku, gradu na francuskoj obali i luci prema kojoj su 1940. godine uzmicali saveznički vojnici jer im je jedina preostala, okupilo se više od 300 tisuća vojnika čekajući evakuaciju. Većina njih je i evakuirana pa je događaj nazvan ‘čudo kod Dunkirka', a povjesničari smatraju kako se to ‘čudo’ odnosi na britansku avijaciju koja je odradila ogroman dio posla i loše vrijeme koje je otežavalo akcije njemačkih vojnika. Treći i najčudniji razlog kojeg povjesničari nisu uspjeli razjasniti je Hitlerov nalog od 24. svibnja kojim su se tenkovi zaustavili tik pred francuskim gradom, a za to vrijeme su saveznički vojnici evakuirani preko Kanala upravo zahvaljujući čudnoj floti ribarica, jahti, brodova, među kojima je bio i brod Lallie.

Popularni Članci