NOVE POJEDINOSTI TERMINALA U GRUŽU Turci već svojataju Dubrovnik, iako nemaju koncesiju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Tursko-francuski konzorcij, iako je već dva puta odbijen, ponaša se kao da je dobio koncesiju

Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik prije mjesec i pol dana po drugi je put raskinulo koncesijski predugovor s tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), koju su osnovale dvije firme -  turski Global Ports Holding (GPH) i francuski Bouygues Batiments International (BBI), o čemu smo već pisali.

Međutim, iako je konzorcij dobio nogu, čini se da njih to ni najmanje ne uzbuđuje, te da su sigurni da će na kraju (g)raditi terminal u Gružu, nakon što dobiju koncesiju na 40 godina.

Kako inače drugačije protumačiti činjenicu da je turski Global Ports Holding na svojim web stranicama već uvrstio Dubrovnik, kao putničku luku s kojom upravljaju?

U tekstu na njihovim stranicama, koji je izašao nedavno, točnije 2. ožujka pišu kako upravljaju s 14 luka u osam zemalja, među kojima je naveden i – Dubrovnik. Drugim riječima rečeno, GPH samo nekoliko tjedana nakon što je (po drugi put u pola godine) dobio odbijenicu za koncesiju u Gružu, navodi kako upravlja lukom za koju nije još uvijek popisan ni predugovor o koncesiji, a kamoli glavni ugovor.

Ne samo da spominju kako upravljaju s lukom u Gružu, nego na svojim web stranicama imaju i poseban tekst o Dubrovniku, gdje ističu kako je ova 'must see' destinacija treća po veličini na Mediteranu i deseta na svijetu što se tiče brodova na kružnim putovanjima. A taj poseban tekst ilustriran je projektom za kojeg je Hrvatska komora arhitekata tražila da ga se izbaci iz natječaja.

Znači da, iako su još uvijek - barem što se tiče službenog dijela - daleko od bilo kakve koncesije, oni se ponašaju kao da su je već dobili. Čak su na svojim web stranicama naveli da je terminal u izgradnji.

Kako je moguće da se oni ovako ponašaju? Imaju li signale iz Vlade, koja i raspisuje natječaj za koncesiju terminala u Gružu, da će na kraju sve dobro proteći? Prema informacijama Dubrovačkog dnevnika, radi se upravo o tome. Bez obzira što ih je Upravno vijeće Lučke uprave dvaput odbilo, oni su uvjereni da će na kraju koncesija biti njihova.

Podsjetimo, koncesija bi se dodijelila na 40 godina, a u istom razdoblju, sveukupni prihod terminala u Gružu, prema projekcijama bit će oko 420 milijuna eura, a samo od putničkih taksi uprihodilo bi se 320 milijuna eura. Tursko-francuski konzorcij, prema njihovim izračunima, planira uložiti 93 milijuna eura, pa je jasno zašto su toliko zagrizli, odnosno kakva bi im na kraju bila zarada. Doduše, svojedobno nam je član Upravnog vijeća Božo Memed rekao da 93 milijuna eura prenapuhan iznos, i da će investitori uložiti manje, što naposljetku znači da će zaraditi još više.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti novi ravnatelj Lučke uprave Blaž Pezo i novi član Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Marko Potrebica, koji do sada nisu bili oduševljeni postupcima potencijalnih koncesionara.

Hoće li ih na kraju stisnuti njihovi kolege iz HDZ-a s državne razine kako bi popustili i dali koncesiju tvrtki DICPI ili će se raspisati novi natječaj i tražiti neki novi investitori (iako je nejasno zašto ne bi neko javno poduzeće gradilo terminal obzirom na isplativost investicije)?

Prema ponašanju DICPI-ja izglednije je da će se njima dati koncesija, a da je ovo odugovlačenje samo predstava za javnost. Krajnji rok za potpisivanje koncesijskog ugovora s tvrtkom DICPI je jesen ove godine.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI:

MARKO POTREBICA PROTIV HDZ-a Moguće je i da se takav scenarij dogodi u vezi terminala u Gružu

NOVA VELIKA AFERA POTRESA GRAD Evo kako je lijepo mogao izgledati terminal u Gružu, a gradit će se sterilna zgrada (FOTO)

MEMED O GRUŠKOM TERMINALU 'Sve je to kriminal. Investitori će zarađivati, a Lučka uprava nagrabusiti'

AFERA GRUŠKI TERMINAL Hrvatska komora arhitekata traži izbacivanje prvonagrađenog rada i poništenje natječaja

NEVJEROJATNA NETRANSPARENTNOST Zauvijek mijenjaju izgled Dubrovnika, a sve je obavijeno velom tajne

Popularni Članci