O LIJEPA, O DRAGA, O SLATKA SLOBODO Svečano otvorene 68. Ljetne igre (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Podizanjem festivalske zastave, uz Himnu slobodi, svečano su otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre.

Sama ceremonija otvaranja ispreplela je staro i novo. Naime, uz ulomke iz Držićevih djela te iz Stullijeve Kate Kapuralice, scenaristi Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović prikazali su i moderne probleme Dubrovnika, kao i najnovije trendove. Režiju otvaranja potpisuju Igor Barberić i Ivan Miladinov.

Igre je otvorenima proglasio gradonačelnik Mato Franković, a u svom govoru osvrnuo se na važnost mjere i sklada.

„Pod okriljem naših stoljetnih mira Dubrovčani su naučili dva mjeseca živjeti s glumcima, glazbenicima i ostalim umjetnicima u zajedničkom očekivanju stvaranja istinskog umjetničkog čina. I tako već gotovo sedam desetljeća. To ne čudi jer ovo je grad povijesti jednako kao što je i grad umjetnosti. Teško ćete među nama naći nekog tko se ne veseli dobroj predstavi jednako kao što se ne ustručavamo glasno negodovati kad nam nešto nije baš po gustu jer samo najbolje opravdano očekujemo. O Gradu i njegovoj slavnoj povijesti je napisano stotinu knjiga. Iako su se pojavila različita tumačenja njegovog nekadašnjeg sjaja, uvijek na nov način možemo usmjeriti pogled na njegova minula stoljeća. Želim stoga baš s ovog mjesta oslikati prošlost pojmovima kojima se mnogi naši sugrađani posljednjih godina vraćaju. To su pojmovi mjere i sklada, ali i mudrosti te skromnosti. Mjere i sklada nema bez zajedništva, baš kao što naši stari bez zajedništva ne bi stvorili ovu ljepotu i bogatstvo koje su nam dali nasljeđem, da baštinimo i koristimo s najvećom pažnjom i poštovanjem kako bismo ga opet na čuvanje povjerili našoj djeci,“ istaknuo je Franković.

Himnu Republike Hrvatske, kao i Himnu slobodi izvodili su Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas. 

Glumačku postavu predvodili su Boris Svrtan, u ulozi kneza dubrovačkoga, te Zijad Gračić kao Negromant. Uz njih, nastupali su i Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka te Izmira Brautović. 

Svečano otvaranje svojim nastupima uveličali su i Folklorni ansambl Linđo, ali i Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata, uz sudjelovanje dubrovačke djece i građana.

Otvaranju Igara prisustvovali su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministri Oleg Butković, Gabrijela Žalac, Nina Obuljen Koržinek te brojne druge istaknute osobe iz političkog i javnog života.

Popularni Članci