OBLJETNICA OSNUTKA DUBROVAČKE PODRUŽNICE Brojni članovi i simpatizeri stranke okupili se na proslavi 28. rođendana HDZ-a (FOTO)

Autor: Julia Mačinković Autori fotografija: Julia Mačinković
Dubrovački HDZ proslavio je 28. obljetnicu osnutka.

Nakon prigodnog polaganja vijenaca na Boninovu te svete mise u Katedrali, brojni članovi i simpatizeri Hrvatske demokratske zajednice okupili su se na samom mjestu osnivanja, u kafiću Karaka.

Gradonačelnik Dubrovnika i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik Mato Franković naglasio je kako je izuzetno ponosan na osnivače Hrvatske demokratske zajednice koji su u opasnim vremenima imali hrabrosti boriti se za svoje ideje. 'Ti veliki ljudi bili su spremni žrtvovati sve za jedno-slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku', rekao je Franković.

Predsjednik Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Ivo Jelić pozdravio je sve prisutne te se prisjetio samih početaka stranke. 'Iako kažu da slučajnosti ne postoje, ja mislim da se sve ovo dogodilo slučajno. Prije 28 godina, 11. studenog, sjedili smo u zadnjem kantunu Karake. Iz kuhinje je došao pokojni gospar Božo Brajković i rekao mi kako mu je puna kuhinja agenata koji traže da se nas izbaci. On je to odbio. U sebi nosim lijepu uspomenu na te dane', kazao je Jelić.

Nakon kratkog druženja u Karake i zajedničke fotografije ispred crkve Svetog Vlaha, svečana proslava nastavljena je u Gradskoj kavani.

Prije početka proslave, okupljenima se obratio gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

Gradonačelnik Franković u svom govoru osvrnuo se na proteklu godinu i uspjehe dubrovačkog HDZ-a. 'Slavlje rođendana prilika je da se prisjetimo svega onoga što se dogodilo u posljednih godinu dana. To je i svojevrsno podnošenje izještaja predsjednika Gradske organizacije o proteklom jednogodišnjem razdoblju. Za mene osobno, to je vrijeme u kojem sam Vama, a i sebi, je li put kojeg smo započeli prije par godina uistinu bio dobar ili je potrebno nešto mijenjati. Prije godinu dana rekao sam kako vam se posljednji put obraćam kao predsjednik Gradskog vijeća. Danas, godinu dana poslije, pozdravljam vas u funkciji gradonačelnika Dubrovnika, s rezultatom od deset vijećnićkih mandata, dvije zamjenice iz naših redova i HDZ-ovim predsjednikom Gradskog vijeća. Uspjeh Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice, kojeg smo ostvarili na prošlim izborima, slobodno možemo nazvati povijesnim', istaknuo je Franković te najavio i nove projekte.

'Pred nama je vrijeme odgovornosti. Vrijeme je da ispunimo sve ono što smo obećali u kampanji. Nakon što smo preuzeli odgovornost u Gradskoj upravi, preuzeli smo i odgovornost za sva komunalna društva, suočili se s brojnim problemima poput potpuno nefunkcionalne Uprave i brojnih problema u komunalnim društvima, u kojima je, u pojedinim segmentima, vidljiva visoka razina korupcija. To nam ne smije biti alibi, već samo poticaj za rješavanje brojnih poteškoća s kojima smo se susreli. Pitanje vodoopskrbe, kanalizacije, pedagoških standarda, samo su nam poticaj za suočavanje s problemima Grada. Ne zanosimo se idejama kako smo preuzeli slavne funkcije, već smo svjesnih brojnih odgovornosti. Odogovrno ćemo služiti našem Gradu i građanima. Na nama nije da se svidimo svima, već moramo uvesti red. Već sada mogu najaviti kako će 2018. godina biti godina investicija za Dubrovnik. Nadogradit ćemo vrtić Palčica, započeti rekonstrukciju PŠ Montovjerna. Dugoočekivani projekt ceste spajanja dubrovačkog mosta s Pobrežjem uskoro neće biti samo san. Krećemo u 24 milijuna kuna vrijednu investiciju otkupa zemljišta i izgradnje navedene prometnice. Dom umirovljenika je također u postupku provedbe projekta. Dobili smo građevinsku dozvolu za sustav kanalizacije Mokošice i Orašca', rekao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je obljetnicu Gradskoj podružnici. '28 godina ne izgleda jako puno, no 28 godina označava početak demokracije u Hrvatskoj. Ne umanjujući ničiju zaslugu, moram istaknuti da je HDZ najzaslužniji za demokraciju u Hrvatskoj i njenu slobodu i samostalnost. Zahvalni smo našem prvom predsjedniku Tuđmanu na svemu što je učinio za domovinu. Čestitam Gradskoj organizaciji na izvrsnom rezultatu i pobjedi na izborima. To je velika pobjeda i početak jednog novog odnosa prema Gradu, nakon osam godina nebrige i izrugivanja s Dubrovnikom. Iako ima izazova i bit će ih do kraja mandata, uvjeren sam da ćemo svi odogovrno odraditi mandat i osigurati idući', kazao je Dobroslavić.

Ministrica Kulture Nina Obuljen Koržinek pridružila se čestitkama. 'Kao članica Vlade željela bih istaknuti kako se, kao i ovdje u Gradu, i na nacionalnoj razini borimo s brojnim izazovima. Mnogi problemi kojima se bavimo, nisu oni koje smo vidjeli i prije godinu dana kad smo ušli u kampanju. Sustigli su nas dugovi onih koji su prije nas donosili neodgovorne odluke. Naš je zadatak vratiti građanima povjerenje u politiku, povjerenje u Vladu i potvrditi kako je naša glavna vodilja vjera u moral u politici', naglasila je Obuljen Koržinek.

Izaslanik predsjednika vlade i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić prenio je pozdrave i čestitke premijera Plenkovića. 'Ovih 28 godina koje slavi Hrvatska demokratska zajednica, najsjajniji su dio povijesti hrvatskog naroda. To možemo reći bez lažne skromnosti jer smo u ovih 28 godina ostvarili sve ciljeve koje jedan narod može ostvariti. Imamo svoju državu i punopravna smo članica međunarodne zajednice. Svi bitni događaji za našu domovinu dogodili su se u vrijeme kad je Hrvatskom upravljao HDZ. Stoga mi možemo biti ponosni na 28 godina naše stranke. Jasno da je u ovom razdoblju bilo i naših posrnuća i moramo ih priznati, ali kad podvučeno crtu, jasno je da je Hrvatska demokratska zajednica najsnažnija politička obitelj u Hrvatskoj', zaključio je Bačić.

Popularni Članci