OPASNA BOLEST NIJE ISKORIJENJENA Dvoje pacijenata se u Općoj bolnici Dubrovnik liječi od tuberkuloze

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
U Općoj bolnici Dubrovnik dvoje pacijenata se trenutno liječi od tuberkuloze, neslužbene su informacije Dubrovačkog dnevnika koje je potvrdio i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. sc. Marijo Bekić.

Ravnatelj bolnice kazao je kako to ne čudi jer je tuberkuloza bolest od koje se obolijeva i u 21. stoljeću.

„Od lipnja su zabilježena tri slučaja tuberkuloze na našem području. Inače, na godišnjoj razini od tuberkuloze obolijeva u prosjeku 10 pacijenata, koliko ih se liječi u OB Dubrovnik. Nije to tajna, tuberkuloza je bolest koja još uvijek postoji, ona nije nestala,“ izjavio je Bekić govoreći o statistici krajnjeg juga Hrvatske.

Navedeno pobija uvriježeno mišljenje kako je riječ o zaraznoj bolesti koja se vezuje uz neka prošla vremena i kako je danas više nema.

Inače, bolest uzrokuju bacili koji se prenose zrakom, uglavnom napadaju pluća, ali mogu napasti i druge dijelove tijela poput bubrega, mozga, genitalnog ili mokraćnog sustava, kičme.
'To je kapljična infekcija koja se širi od oboljele osobe na zdravu zrakom. Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol prilikom kašljanja, kihanja ili govora zaražene osobe. Te kapljice mogu udahnuti osobe koje se nalaze u blizini i inficirati se. Udisanjem bakterije dospiju do pluća gdje se razmnožavaju, a iz pluća mogu dospjeti u bilo koji organ u tijelu. Plućna tuberkuloza i tuberkuloza grkljana je zarazna i može se širiti na druge ljude. Za širenje zaraze su pogodne osobe koje su duže (svakodnevno) i u bliskom kontaktu s TBC aktivnim bolesnikom (prvenstveno članovi obitelji, prijatelji, radne kolege, osobe u prenapučenom smještaju i sl.). Ostali oblici tuberkuloze (izvanplućni) obično nisu zarazni za okolinu, iako mokraća i ostale izlučevine teoretski mogu biti izvor zaraze, ali zbog toga što sadrže relativno mali broj bakterija rijetko mogu izazvati bolest,' stoji na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Također, navedeno je kako svaki kontakt s bakterijom ne mora nužno izazvati samu bolest.

Neki od simptoma su težak kašalj, bolovi u prsima, iskašljavanje krvi ili sputuma, slabost, gubljenje tjelesne težine, nedostatak apetita, groznica, temperatura, znojenje.

Povećan rizik od obolijevanja imaju djeca mlađa od 3 mjeseca, osobe starije životne dobi, HIV pozitivne osobe, ovisnici o dogama i alkohol, pušači i osobe pod dugotrajnom imunosupresivnom terapijom.

Na službenim stranicama ZZJZ DNŽ stoji kako se liječenje tuberkuloze provodi se u trajanju od najmanje šest mjeseci prema DOTS programu (podrazumijeva standardiziranu, kratkotrajnu,kombiniranu i nadziranu terapiju). Liječenje započinje na bolničkom izolacijskom odjelu i traje sve dok se u iskašljaju izlučuju bacili tuberkuloze, a nakon otpusta iz bolnice potrebno je redovito uzimanje lijekova i redoviti termini pregleda.

Popularni Članci