OTVORENI ČETVRTI DANI KARIJERA 'Za uspjeh morate imati despet u sebi!' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Dani karijera, četvrti po redu, održavaju se danas na Sveučilištu u Dubrovniku. Događaj je otvoren jutros u 10.00 sati, a popratio ga je veliki broj studenata koji su imali priliku upoznati poznate poduzetnike i gospodarstvenike.

Moderatorica događaja bila je Ana Šimunović, komunikacijska savjetnica i stručnjakinja za odnose s javnošću. Tom prilikom su studenti s gospodarstvenicima imali priliku razgovarati o poslu, karijeri i mogućnostima pokretanje vlastitog biznisa. Na otvaranju događaja odnosno uvodnom panelu na temu 'Kako postati i opstati na današnjem tržištu' sudjelovali su uspješni poduzetnik i vlasnik niza tvrtki Saša Cvetojević, direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA) Andrea Novaković, Aco Momčilović iz Rimac automobila, jedna od vodećih poslovnih konzultantica Mirela Španjol Marković iz Ciceron komunikacija, Stevica Kuharski iz Lockodels Hrvatska.

'Počelo je vrlo rano, ja sam tip koji je oduvijek htio nešto. Dio je bio i iz potrebe jer u kasnim 80-im i ranim 90-im je nedostajalo svega. Osnovao sam svoju tvrtku, ali nisam imao 18 godina pa sam oca molio da je otvori. Kod mene je oduvijek postojala ideja – hajdemo nešto napraviti. Imamo poduzetnike koji žele to biti i one koji su to iz nužde. Super je krenuti za vrijeme i nakon faksa, ali s druge strane, dobro je krenuti i nakon toga,' kazao je Cvetojević. Izjavio je kako je najbitnije dobro raditi, a kako su novci popratna pojava. Dodao je i kako je za uspjeh potrebna upornost.

'U poduzetništvu imate puno trka, a bude i pogrešaka. Što se tiče straha, to je povezano s mentalitetom. Morate imati despet u sebi, ali neće biti lako,' kazao je Cvetojević.


Riječ je imala i direktorica DURA-e Andrea Novaković.

'Danas više nego ikada postoji potpora, i to ne samo u Dubrovniku. Postoje različiti oblici potpore danas, a jedan od njih pruža i DURA. Bitno se dobro savjetovati, razmotriti vašu ideju u startu. Također, organiziramo radionice. Postoje predrasude oko EU fondova za koje se misli da su oni poluga koju treba povući da se sruši na nas. Naime, i iza toga stoji mukotrpan rad', kazala je.

Momčilović je kazao da se tijekom studiranja uglavnom zabavljao te kako nije puno planirao, no ipak mu se dogodio uspjeh.

'Novinari su me pitali koji tipovi ličnosti imaju veću šansu za zapošljavanje. No, mislim da svaka tvrtka ima različite tipove jer za svakoga od njih postoji točno određena pozicija na kojoj mogu dati svoj maksimum,' kazao je Momčilović.

Svoja iskustva iznijela je i Španjol Marković.

'Najviše su mi u osnivanju obrta pomogli oni koji su mi rekli ne. I nogom u guzicu je korak naprijed. Znam samo da sam uporna, moj životni moto je napravi ono što možeš, tamo gdje jesi, s onim što imaš,' kazala je Španjol Marković.

Izlaganja je u sklopu drugog panela iznijela i glavna urednica Dubrovačkog dnevnika Lucija Komaić.

Tko je održao govore, a tko prisustvovao prvom panelu pogledajte u fotogaleriji videozapisu.

Foto: Goran Mratinović/Ivona Butjer

Snimatelj: Goran Mratinović

Popularni Članci