U srpnju na Poštu Lapad stižu semafori, građani će se žičarom voziti po povlaštenoj cijeni (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Grljević
Peta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održava se danas, s početkom u 16 sati, a prva točka odnosila se na vijećnička pitanja. Tijek možete pročitati u nastavku. 

VIJEĆNIČKA PITANJA 

17:40 sati - zaljučena su vijećnička pitanja. 

17:23 sati - Davor Mrša (SDP) postavio je pitanje o stratama koje su postavljene na Stradunu koje ne koriste svrsi jer su brojni od tih objekata navedenih na njima zatvoreni.

Upitao je može li se išta napraviti po pitanju rasvjete na potezu Sustjepan – Mokošica, jer ima puno bumbeta koje ne rade.

Raguž – 'Što se tiče strata, objekti se svaki dan otvaraju i zatvaraju. Treba nam rješenje kojim će se ti natpisi automatski mijenjati, a ne da mijenjamo cijelu stratu kad se nešto otvori odnosno zatvori'.

Zbog političke krize u Gradu, nisu se mogli raspisivati natječaji, no proračun je sada usvojen te je Raguž kazao kako bi se problem uskoro trebao riješiti. 

17:20 sati - Domagoj Carević (DUSTRA) upitao je zašto se i dalje dozvoljavaju upisi na određene studije, ukoliko na burzi rada ima toliko ekonomista ili restauratora.

'Kad se počinju određeni studiji uvoditi, dobar dio građana ih završi. Sveučilište u Dubrovniku radi uglavnom po smjernicama Ministarstva. Grad to ne može napraviti, možemo napraviti jedino dio radionica te zaposliti nove ljude', izjavio je. 

17:17 sati - Matija Čale Mratović (HNS) je pitala koji su razlozi zaustavljanja vrijednog projekta 'Linđovo blago'. 'Prijedlog Statuta se dva puta povlačio s dnevnog reda, bilo je više obećanja kako će se Linđovo blago vratiti u osnovne škole i vrtiće, no to se nije dogodilo s novom ravnateljicom', kazala je. Također je upitala hoće li se regulirati promet na pošti Lapad, obzirom da na pješačkom prijelazu nema semafora.

Vlahušić je obećao pisani odgovor.

Što se tiče semafora u lapadu, kazao je kako će oni biti postavljeni u srpnju. 

17: 12 sati - Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) upitao je u kojoj je fazi realizacija detaljnog plana naselja za branitelje na Nuncijati.  Vlahušić je obećao pisani odgovor. 

17:08 sati – Ivan Viđen upozorio je na nedovoljan broj pješačkih prijelaza na dijelu gruške obale kao i predložio dodatnu autobusnu stanicu na dijelu između tržnice i kolodvora.  

Vlahušić je kazao kako se ne može napraviti nova stanica na Solskoj bazi te kako je dosta istraživano po tom pitanju. Također je dodao kako bi se novim prijelazima usporavao dodatno promet, no kako su voljni sagledati i jedan, i drugi prijedlog. 

17:05 sati - Lukša Matušić (DDS) je upitao postoji li garancija na izvršene radove po pitanju problema s mikroasfaltom na prometnicama nakon obilnijih kiša kao i je li postoji uporabna dozvola za pothodnik na Ilijinoj glavici.

Također ga je zanimalo pitanje pothodnika na Nuncijati.

Vlahušić je obećao pisani odgovor. 

17:00 sati – Olga Muratti (HSU) upitala je što će se napraviti po pitanju pristupačnosti parkinga na Pilama osobama s invaliditetom. Također je upitala zašto su i ove sezone na Šipanu putevi nepokošeni, septičke jame neispražnjene, a putevi neuređeni.

Raguž je odgovorio kako su vatrogasci u Gornjim selima i bližoj okolici Grada riješili navedene probleme, te kako će doći i do otoka. Po pitanju invalida, kazao je kako će komunalci ažurnije pratiti situaciju. 

16:56 sati - Mira Buconić (HSS) kazala je kako postoji skalinada na početku 'Burbona' koja je mračna i zapuštena te služi kao javni WC. 'Postoji li mogućnost da se stavi javna rasvjeta i da Vrtlar očisti raslinje koje ruši kamene zidove?', upitala je. 

Raguž je kazao kako je prije godinu dana ustvrdila da je potrebna cvjećarna u Gradu, što su ispunili. Također je upitao je li bršljan najveći problem. 'Gospođo Buconić, dobrodošli u klub, nismo zlopamtila,' dodao je. 

16:48 sati – Blaž Pezo (HDZ) je kazao kako su se jutros pojavile arle koje su unijele nered među taksistima i karićarima. ‘Uzeli ste im nekoliko parking stajališta, zbog čega oni smetaju građanima. Što je s karićima, natjerali ste ih da 30, 40 metara idu u kontra smijeru. Pitanje je upućeno zamjeniku gradonačelnika Željku Ragužu (DUSTRA).

Upitao je Vlahušića zašto nije uvedena voda u Gornja sela. Podsjetio ga je da je u predizborno vrijeme obećao vodu, a ukoliko se to ne obistini, obećao je da će im sam platiti vodu.

Raguž je kazao kako imaju pretovarnu zonu u Lazaretima koju su uredili, ali kazao kako voli i kamen i cvijeće, te kako nikome nije oduzeto ništa. Naime, jedno taxi mjesto će se oduzeti, ali kompenzirati novim. Također je dodao kako dvije arle mogu navesi nekoga da vozi nekoliko desetaka metara u kontra smijeru. 

Vlahušić je kazao kako se priključuju satovi od vode od sutra, a voda bi trebala doći u srpnju. Dio sela će dobivati vodu od vatrogasaca dok ne dobiju Vodovod. 

16:32 sati - Marko Potrebica (HDZ) upitao je što je s kanalizacijom u Orašcu, Trstenom, nakon čega ga je Nikola Puljizević kontaktirao. Upitao ga je što je s njegovim predizbornim obećanjima. Također je upitao što je s obilježavanjem Dana državnosti od strane Grada i zašto nije obilježen na prigodan način nekim prigodnim programom?

Vlahušić - ‘Što se tiče kanalizacije, Zaton će ovih dana biti spojen jer su Vodovod i kanalizacija u visokom stupnju. Orašac je u projektu Europskih fondova. Što se tiče Trstenog, zbog nerazumnog stave hrvatske akademije, izgubili smo 5,6 milijuna kuna donacije Svjetske banke i ponovno ga treba aktivirati.'

Po pitanju Dana državnosti, kazao je kako Gradsko vijeće voli donositi pravila igre i baviti se protokolom te ih pozvao da se dogovore kako sve državne praznike obilježiti, u dogovoru s gradonačelnikom. Podsjetio je i kako je on podigao hrvatsku zastavu 6. prosinca 1991. godine. Potrebica je kazao kako mu je očito draži 29. novembra nego Dan državnosti te kazao kako Vlahušić izrađuje tzv. komunistički manifest.

16:25 sati – Maro Kristić (KLGB Srđ je Grad) je najavio kako će pozvati DORH da istraži priču oko Marine Gruž. Naime, požalio se jer je Vlada dodijelila koncesiju Marinu Gruž i što Memed, Rossetti i Vlahušić oštećuju građane Dubrovnika pogodujući investitoru. Vlahušić je kazao kako su se prije nekoliko godina na natječaj javile tri tvrtke, ali najbolju je ponudila Laguna Trade. Luka Dubrovnik se žalila na to, no Upravni sud je potvrdio žalbu i naložio Vladi da ponovno razmotri odluku i donese je te se Laguna Trade ponovno pokazala kao najbolji ponuditelj, a Vlada donijela isto rješenje. 

16:18 sati - Na sjednicu došao Pero Vićan. 

16:15 sati - Odgovarajući na pitanje Mladena Gojuna o žičari, Vlahušić je izvijestio kako je nakon šest godina postignut dogovor s Excelsa nekretninama. Naime, prihod od žičare ići će Gradu, građani će se voziti po povlaštenoj karti od oko 15 kuna, a do 7. srpnja im ističe dozvola, ali je donesena odluka kako od 8. srpnja počinje teći koncesija. Ugovor bi se trebao naći i na Gradskom vijeću. Što se tiče koncesije, Vlahušić je kazao kako je riječ o zadovoljavajućem iznosu. 

Gojun je upozorio i kako se stanovnici koji se bave turizmom na području Boninova žale na građevinske radove. Vlahušić je kazao kako ne zna o čemu se radi. 

____________________________________________________________________________________________

16:04 sati - izvršena je prozivka vijećnika. Od 25 nazočna su 23 vijećnika, nema DDS-ovog Pera Vićana i SDP-ove Tatjane Šimac Bonačić. 

Prijedlozi kojima se trebao imenovati kandidat za člana Nadzornog odbora Zračne luke Dubrovnik d. o. o. je povučen s dnevnog reda.

Dnevni red nadopunjen je točkom koja se tiče davanje suglasnosti Župi dubrovačkoj za potrebe izgradnje groblja Dubac, suglasnost za projekt 'Lazareti' kao i Prijedlog pravilnika o dodjeli udžbenika.  Također, dodana je i točka koja se tiče jutrošnjih uklanjanja karića s kojima se radi 'na crno'. 

Mladen Gojun (SDP) predložio je skidanje dnevne točke koja se tiče autotaksi prijevoza jer nosi osam amandmana te predlaže donošenje jedne, cjelovite odluke. Točka nije skinuta s dnevnog reda. 

Popularni Članci