Podsjetnik na ukradenu zgradu na Pilama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
'Dajemo u podzakup poslovni prostor u Dubrovniku', stoji na plakatu DM-a koji je objavljen na bivšoj upravnoj zgradi Atlasa. Vlasnik zgrade je tvrtka Excelsa Nekretnine d.o.o. koja je navodno sumnjivim putem došla do vlasništva zgrade unatoč plombi koja je trebala spriječiti mogućnost promjene vlasnika.

Atlas d.d., turistička je agencija koja je bila prethodni vlasnik te je prilikom prodaje dionica tvrtki Adriatica.net izdvoljila sve nekretnine na tvrtku Atlas nekretnine d.o.o., a agenciju, zaposlenike, brodove i autobuse prepustila novom vlasniku.

Tako je i ova vrijedna nekretnina upala u vlasništvo Lukšićeve grupacije, a uz nju i zgrada ljetnikovca Pucić na platou Pile, zgrada Lučarica u povijesnoj jezgri Dubrovnika, zgrada Nautike s pripadajućim poslovnim objektom na platou Pile, poslovni prostor u prizemlju i vrt na adresi Tiha 7 (blizu platoa Pile), četiri čestice parkirališta Iza grada, zgrada 'Zdravstvene stanice' uz rijeku u Mokošici, 19 čestica zemlje - Nautički centar Mokošica, turističko-obiteljski objekt s pripadajućim zemljištem u uvali Janska u Banićima kod Slanoga, zemljište i objekte koji čine Žičaru Dubrovnik, 21 česticu zemlje u Čilipima u Konavlima, poslovni prostor i stan u centru Šibenika; zgradu i poslovni prostor u Korčuli, poslovne prostore u Puli i Poreču, poslovne prostore u Splitu unutar Dioklecijanove palače, objekte i okoliš hotela 'Odisej' u Pomeni na otoku Mljetu.

Plomba skinuta pod sumnjivim okolnostima

Za rubriku 'vjerovali ili ne' svakako je podsjetnik kako su zgrade Pucić i Lučarica postale Lukšićevim vlasništvom i kako je taj godišnji iznos 'izmakao' Gradu Dubrovniku. Zgrade je prije rata tadašnja Općina Dubrovnik dala na korištenje 'Atlasu'. U pretvorbi su ušle u temeljni kapital 'Atlasa' d.d. jer je pravo korištenja po hrvatskom zakonodavstvu u pretvorbi izjednačeno s pravom vlasništva, ali s vrlo bitnom preprekom – upisanim teretom odnosno plombom na obje zgrade.

Od nekadašnjeg "Putnika" iz 1923. do privatizacije "Atlasa" 1998. godine ta je zgrada prema ugovorima s Gradom Dubrovnikom davana na korištenje. Ni "Putnik" ni "Atlas" nisu tu zgradu mogli dugoročno iznajmiti, staviti je pod hipoteku ili pak prodati, sve dok u njoj djeluje tvrtka s turističkom djelatnošću. U potresu iz 1979. kao i nakon rata 1991./92. godine zgrada je bila jako oštećena, ali je ipak nisu mogli staviti pod hipoteku i dobiti namjenski kredit za obnovu. Vodstvo tvrtke tada je razmišljalo o traženju suglasnosti od gradskih vlasti za stavljanje hipoteke, ali kako je dolazila privatizacija, a nisu znali tko će biti vlasnik, pa su odustali. Praktički je u pretvorbu i privatizaciju upravna zgrada "Atlasa" ušla s istim statusom kao dotad, što znači da se nije mogla dugoročno iznajmiti, staviti pod hipoteku ni prodati. Suštinski je ta zgrada s pravom korištenja, kao i ona u Lučarici, bila vlasništvo Grada Dubrovnika.

Sve dok bivša gradonačelnica Dubravka Šuica nije 2005. skinula plombu. Kad je potpisala aneks ugovora kojim su skinute plombe grada Dubrovnika, iz samo njoj znanih razloga, bilo je gotovo – Grad Dubrovnik izgubio je svako pravo na te atraktivne i vrijedne zgrade u središtu Dubrovnika.

Popularni Članci