'VIKTORIJA OD NEPRIJATELJA' Predstava koja na lucidan način progovara o slobodi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Marin Držić – Viktorija od neprijatelja, redateljice Ivice Boban prema dramaturškom konceptu Hrvoje Ivanković, drugi je premijerni dramski naslov 68. Dubrovačkih ljetnih igara koji je na programu u nedjelju u parku Umjetničke škole.  

- Druga ovogodišnja premijera 'Viktorija od neprijatelja' možda još jasnije nego Glembajevi ukazuje na ono što je tema ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, a to je tema slobode. Zanimljivo je kako je sloboda tema na drugačiji način nego što je to bilo u povijesti jer nama danas suptilno vladaju i mi se sami autocenzuriramo i ograničavamo. Ovaj sam komad stavio na raspored Igara jer na lucidan način progovara o pitanju slobode, a i prigodan je trenutak jer obilježavamo 450 godina od smrti Marina Držića koji je još uvijek živa tema u Dubrovniku - kazao je v.d. intendanta Igara Mladen Tarbuk dodavši kako je predstava duhovita i brza. Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović također je naznačila kako će druga ovogodišnja premijera biti "odlična" zbog čega je, kako je navela, "sretna i ponosna".

- Redateljica Ivica Boban idealna je za ovaj tekst jer dobro poznaje mlade glumce, teatar Marina Držića i umije napraviti spoj između tradicijskih obrazaca i suvremenosti i odmah sam znao da je ona idealna kao spoj svega toga. Glumci su nas usmjeravali prema dopunjavaju i dorađivanju teksta koji je sastavljen od fragmenata Držićevih dijela. Glavna ideja koja me vodila je propitati i reteatralizirati odnos Držića s Dubrovnikom i etičkim paradigmama vremena. I tada je dukat bio kralj i pohlepa je dovodila do erozije i tako su nam se javljale  poveznice sa suvremenošću i uspjeli smo napraviti izravni upad u našu svakodnevicu - pojasnio je autor dramaturškog koncepta Hrvoje Ivanković koji je pojasnio kako to nije "predstava esej" već "živa i dramaturški razvedena, razigrana predstava". Ivanković je naglasio kako se predstava igra sa slutnjama i pretpostavkama. 

- Držić puno govori o današnjem vremenu tako da smo ga počeli doživljavati kao da živi sve ovo isto. Imamo 12 mladih glumaca koji dolaze iz raznih krajeva i mnogi se po prvi put susreću s Držićevim djelom, ali su svi zahvaljujući Doris Šarić Kukuljici i Maru Martinoviću radili s njima na jeziku tako da su ušli u mentalni sklop Držićevog teatra - pojasnio je Hrvoje Ivanković.

Inače, dramaturški koncept predstave koju Igre postavljaju povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića zasnovan je na preslagivanju i rekontekstualizaciji fragmenata Držićevih djela, povezanih novonapisanim tekstovima te kraćim citatima ili parafrazama djela drugih autora. Predstava se bavi životom, djelom i sudbinom Marina Držića, propitujući njegov odnos prema njegovu Gradu i suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojem je živio.

Redateljica Ivica Boban koja je na prošlim godinama dramaturški obradila i režirala predstavu 'Othello' Williama Shakespearea kazala je kako po njenom mišljenju Shakespeare i Držić moraju biti okosnica Dubrovačkih ljetnih igara.

- Oni su svevremeni i suvremeni. Držić me svaki put inspirira i na neki način je upisao svoj život i vrijeme koje je živio u svoja djela. Mi smo pokušali putovati kroz njegovu biografiju te sve to iskazati kroz ovo djelo - naznačila je Boban dodavši kako je "ekipa snova" ostvarila ovu predstavu kroz "glumačku igru".

Okupljen je ansambl sastavljen pretežito od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU (Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus), a glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca: Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa. Tu su još: Doris Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj te članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Jaku autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju partnerstva s Dubrovačkim ljetnim igrama, OTP banka je i ove godine izdvojila 180 tisuća kuna za donaciju premijernoj izvedbi ove predstave.

- Jako nas veseli što ovom donacijom nastavljamo partnerstvo s Igrama koje traje više od dvadeset godina. Kao što je ovaj dugovječni festival poznat kao simbol Dubrovnika i njegove kulture, tako vjerujem i da će naša suradnja biti dugovječna i pomoći još brojne dramske premijere u kojima će uživati Dubrovčani i njihovi gosti – kazao je tim povodom direktor Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke Ante Režić uručujući ček ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović.

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja na programu je 68. Igara premijerno 20. kolovoza, a zatim i 21., 22. te 23. kolovoza u parku Umjetničke škole s početkom u 21.30.

Popularni Članci