PRIVATIZACIJA DUBROVKINJE Mirko Obrvan traži da se upiše na atraktivnu parcelu na Srđu ili da mu se vrati novac

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DANIEL PAVLINOVIĆ/STORM CHASERS DUBROVNIK
Repovi iz privatizacije raznih Dubrovkinja i dalje se vuču, a tko zna do kad će to tako biti

Trgovački sud u Splitu, Stalna služba u Dubrovniku, u siječnju ove godine donio je presudu u kojoj se odbija tužbeni zahtjev tvrtke In Trend u sporu protiv Republike Hrvatske u vezi parcele na brdu Srđ. Tvrtka In Trend tužila je Republiku Hrvatsku i tražila od Suda da se upiše na 3390/7985 dio parcele na Srđu (2021/8 k.o. Dubrovnik) ili alternativno da joj se vrati 165 tisuća kuna plus kamate, koliko je početkom stoljeća tvrtka In Trend platila tvrtki Dubrovkinja Župa-Konavle kada je kupovala spomenuti dio parcele na Srđu. Ta atraktivna parcela na Srđu nalazi se odmah do turističke zone na kojoj je predviđena gradnja apartmana u sklopu golf projekta.

Međutim, Trgovački sud odbio je zahtjev In Trend, te presudio da Republika Hrvatske ostane jedini vlasnik parcele na Srđu. U obrazloženju presude naveli su da je tvrtka In Trend, početkom stoljeća potpisala kupoprodajni ugovor s tvrtkom Dubrovkinja Župa-Konavle, koja je u to vrijeme bila u privatizaciji i stečaju, a u kojem stoji da se nekretnina kupuje po načelu „viđeno-kupljeno“, odnosno da prodavatelj, u ovom slučaju Dubrovkinja Župa-Konavle ne odgovara kupcu za materijalne i pravne nedostatke, ako se poslije utvrde.

A poslije se utvrdilo da tvrtka Dubrovkinja Župa-Konavle u stečaju nije smjela prodavati navedenu nekretninu tvrtki In Trend, jer nije bila – njezina. Naime, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. godine, sva društvena imovina izvan građevinskog područja, pripala je Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, Sud kaže kako je Dubrovkinja Župa-Konavle prodala In Trendu imovina koja nije njezina, a pošto  je tvrtka In Trend pristala na kupnju po načelu „viđeno-kupljeno“, ne treba joj se nadoknaditi nikakva šteta, koja je nastala tadašnjom nepažnjom aktera koji su sudjelovali u privatizaciji i stečaju tvrtke Dubrovkinja Župa-Konavle.

Protiv ove odluke Suda, može se uložiti žalba Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske, što znači da je ova presuda nepravomoćna.

Podsjetimo, tvrtku In Trend vodi direktorica Marija Obrvan, supruga prokurista iste tvrtke Mirka Obrvana. Tvrtka In Trend, nastala je u privatizaciji od tvrtke Dubrovkinja Trade, koju je u to vrijeme vodio direktor Tomislav Tomaš.

Mirko Obrvan, krajem devedesetih i početkom stoljeća, bio je istaknuti akter gospodarskog života Dubrovnika. Vodio je Mediator, bio je u nadzornom odboru GP-a Dubrovnik, te u Upravi Dubrovačke banke. Sudilo mu se baš u slučaju Dubrovačke banke, zajedno s Nevenom Baračem, ali nikad im ništa nije dokazano, te su oslobođeni.

Posljednjih godina, Obrvan je isčezao iz javnog života Dubrovnika, samo se rijetko spominje u kontekstu turističke investicije Bili dvori na Pelješcu.

Maro Marušić

Popularni Članci