PROGNOZA VREMENA Evo kada nam stiže zahlađenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Crometeo donosi prognozu vremena do kraja tjedna.

Četvrtak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Ujutro je ponegdje u zaleđu, ali i uz more moguća magla. Popodne će u zaobalju biti umjerenog razvoja naoblake, a u unutrašnjosti Istre i Kvarnera lokalno će biti pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

U petak veću prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu postupno jače naoblačenje, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Tamo će u drugom dijelu dana posvuda biti kiše i pljuskova. Mjestimice će unutar 24 sata pasti više od 70 litara oborina po kvadratnom metru, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji veći dio dana suh, a u drugom dijelu dana postupno jače naoblačenje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Navečer će i tamo biti kiše, pljuskova i grmljavine, a suho će se zadržati još samo na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će umjereno, ponegdje i pojačano jugo, na moru samo ponegdje prolazno može biti jako. Jugo će na sjevernom Jadranu krajem dana okretati na umjeren do pojačan lebić i pulenat. Jutarnje temperature malo više na sjevernom Jadranu. U ranim popodnevnim satima temperature od 18°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 28°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U subotu još u noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i jače neverine. Od jutra postupno smirivanje vremena, prvo na sjevernom Jadranu, a najkasnije na jugu Dalmaciji. U drugom dijelu dana u većini predjela suho i djelomično sunčano. Kasno navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje. Još će samo u početku u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhati umjereno do pojačano jugo, ali će se sjeverozapadnjak i zapadnjak brzo proširiti na cijeli Jadran tijekom dana. Najjače će puhati sredinom dana i u rano popodne nad otvorenom morem i vanjskim otocima, ali će prema večeri sve više slabjeti. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Mjestimice će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom, najviše na otocima i nad otvorenim morem. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, prema večeri širit će se na veći dio Dalmacije. Zapuhat će umjerena bura, a u drugom dijelu dana ponegdje može biti pojačana. Temperature zraka slične onima u subotu, a u zaobalju malo niže.

Prema sadašnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna pratit će nas malo hladnije vrijeme u odnosu na aktualni tjedan, osobito u prvom dijelu tjedna. Iako će umjereno pasti noćne i jutarnje temperature zraka, najviše dnevne vrijednosti i dalje će prelaziti ugodnih 20 stupnjeva.

Izvor: Crometeo.hr

Popularni Članci