PROJEKTI NOVE GRADSKE VLASTI Uskoro dom umirovljenika, vrtić Palčica, PŠ Montovjerna, Čajkovići i još mnogo toga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Aida Čakić
Projekti Grada Dubrovnika, rujan-prosinac 2017. godine naziv je konferencije za medije na kojoj je gradonačelnik Mato Franković sa svojim zamjenicama Orlandom Tokić i Jelkom Tepšić izvijestio o važnim planovima za Dubrovnik do kraja godine.

Prema gradonačelnikovim riječima riječ je o "iznimno važnim projektima za Grada", a nabrojao je kako se to odnosi na dom umirovljenika, nadogradnju vrtića Palčica i područne škole Montovjerna. Franković je posebno istaknuo kako je važno naglasiti u kojoj fazi su zatečeni navedeni projekti.

- Bivša vlast je prezentirajući proračun govorila kako je sve spremno i radovi samo što nisu počeli, no to je daleko do toga. Danas ćete čuti pravu istinu o svemu - rekao je Franković dodavši kako su u ljetnim mjesecima radili na četiri dječja igrališta u Zatonu, Nuncijati, Mokošici i POS Mokošici, a najavio je i prometno rješenje za Čajkoviće.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, zadužena za komunalne djelatnosti, posebno se osvrnula na dom umirovljenika u Gružu.

- Dokumentacija koju smo zatekli nije bila dovršena, a poseban problem nam je bilo nepostojanje troškovnika umjesto kojega je bila projektna prezentacija. Naručili smo izradu troškovnika i to će biti gotovo do kraja ovog mjeseca s izvedbenim projektom - pojasnila je Tokić te dodala kako je procijenjeno da će dom koštati oko 15 milijuna kuna, a prema njenim riječima sredinom kolovoza bi trebao biti natječaj te rješenje dodatne dokumentacije, tako da se očekuje otvaranje gradilišta krajem godine.

Govoreći o nadogradnji vrtića Palčica, Tokić je istaknula kako su zatekli dovršenu dokumentaciju, a samo je nedostajalo jedno prometno rješenje. Pojasnila je kako je izdana građevinska dozvola te se očekuje izvedbeni projekt i troškovnik, a rok za dovršetak dokumentacije je kolovoz, prema njenim riječima u rujnu će biti odabir izvođača, dok bi gradnja trebala započeti početkom 2018. godine. Projekt je procijenjen na 11 milijuna kuna. Tokić se osvrnula i na PŠ Montovjerna za koju se očekuju potvrde od HEP-a i MUP-a, a istaknula je kako očekuje da će gradnja biti također početkom iduće godine.

Najavila je i semaforizaciju Čajkovića kao prometne dionice koja je bila posebno opasna. Ovim rješenjem, prema riječima zamjenice Tokić, usporavat će se promet što će doprinijeti sigurnosti građana, a očekuje se kako bi početak radova trebao biti u listopadu te će koštati oko 400 do 500 tisuća kuna. Najavljeni su radovi u parkovima na Nuncijati i u Velikom Zatonu uz postavljanje spravi za vježbanje, uz obnovu i dječjih igrališta, što bi trebalo biti gotovo do početka školske godine.

Zamjenica Jelka Tepšić govorila je o ponovnom pokretanju projekta "Ulicama našeg grada" koji počinje već sutra navečer. Tepšić je pojasnila kako su angažirali pet dubrovačkih klapa koje će na dvije lokacije u povijesnoj jezgri - kod dominikanaca i u voltu prema Peskariji te u Uvali Lapad pjevati acapela. Glazbeni program će se izvoditi od 22.30 do 23.30 sati.

Tepšić je najavila koncert koji će se održati povodom Dana domovinske zahvalnost, 4. kolovoza na Stradunu što je predstavila "vrhuncem proslave" manifestacije. Pojasnila je kako će biti realiziran kroz suradnju kulturnih institucija Grada Dubrovnika - Muzeja domovinskog rata, Dubrovačkih ljetnih igara, DSO-a i Kazališta Marina Držića. Tepšić je spomenula i doček Nove godine.

- Pokrenut je natječaj i ljestvica je podignuta više. Želimo da program za doček bude kulminacija Zimskog festivala koji će se održati od 2. prosinca do 6. siječnja. Ciljamo na veliku i afirmiranu regionalnu zvijezdu jer upravo iz nama susjednih zemalja stiže najviše gostiju u tom periodu - istaknula je Tepšić koja je najavila manifestacije u Mokošici u ljetnikovcu Gučetić u rujnu. 

Zamjenica Tepšić najavila je kako će se na sjednici Gradskog vijeća naći odluka o financiranju udžbenika za srednjoškolce koji imaju prebivalište u Dubrovniku. Istaknula je kako će se sredstva za sufinanciranje osigurati rebalansom početkom rujna.

- To će se raditi odobravanjem sufinanciranja do tisuću kuna samo za one koji imaju račun za knjige tako da apeliram na roditelje da ga čuvaju jer u protivnom neće moći dobiti navedeni iznos potpore - pojasnila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Gradonačelnik Franković kazao je kako je ovo jedna u nizu konferencija putem koje će se mjesečno informirati građani o tome što nova gradska uprava radi i koji su im planovi.

- Govorit ćemo o jasnim rokovima, a ne po principu "pričam ti priču" - zaključio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Aida Čakić

Popularni Članci