PRVA UKOPNA MJESTA 2021. GODINE Pogledajte kako napreduju radovi na groblju Dubac (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković u društvu svojih suradnika, načelnika Općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija i direktora tvrtke Groblja Dubac Đuro Lonza danas je obišao gradilište. Tom prilikom istaknuo je kako groblje neće biti gotovo 'za nekoliko mjeseci jer je takvo što nerealno za očekivati'. 

„Mogu iskazati zadovoljstvo napretkom radova. U prošlosti smo imali komunikacijskih problema ,ali uspješno smo ih riješili i sa zadovoljstvom možemo reći kako sve ide onim intenzitetom kojim smo i očekivali. Radi se o velikom projektu i ne očekujemo kako će on biti gotov za nekoliko mjeseci jer to nije realno, no rješava se veliki problem i Grada Dubrovnika i Župe dubrovačke. Poznato je kako cijena grobnice na području Grada doseže iznose od preko 20 tisuća eura i stoga će naši sugrađani moći pronaći ukopno mjesto u budućnosti za prihvatljivu cijenu,“ kazao je Franković te dodao kako je Grad jučer platio iznos od 2 700 000 kuna te kako će i u budućnosti raditi isto, u skladu s preuzetim obvezama.

Nardelli je istaknuo kako se očekuje kako će prva ukopna mjesta biti stavljena građanima na raspolaganje 2021. godine te kazao nešto više o samoj dinamici radova.

„Sukladno anketi koja je napravljena i prije početka same gradnje, građani su iskazali interes, a u tim omjerima financiramo projekt danas. Hoće li u konačnici, kad dođe do kupnje grobnih mjesta i same realizacije taj postotak ostati isti, ostaje za vidjeti, a ako tako ne bude jedni drugima ćemo refundirati eventualne pomake u tim postocima. Danas imamo tri značajna projekta na groblju Dubac, a to su južni potporni zid i gabionskim i potpornim zidovima unutar groblja koji praktično stvaraju platoe gdje će biti ugrađena grobna mjesta. Treća investicija je izgradnja pristupne ceste koja je u velikoj mjeri već gotova,“ rekao je Nardelli.

Dodao je i kako se po pitanju pristupne ceste očekuje i predviđena semaforizacija pa je od Hrvatskih cesta zatraženo financiranje u vrijednosti od oko 400 tisuća kuna.

„Smatramo kako je raskrižje zaslužilo semaforizaciju, bez obzira na groblje Dubac,“ istaknuo je Nardelli.

Lonza je kazao nešto više o samim radovima koji su u tijeku te je istaknuo kako se početak gradnje objekata i grobnica očekuje 2019. godine.

„U tijeku su radovi na južnom i na zapadnim zidovima. Na ovaj način zaokružujemo cjelinu i stvaramo platoe na kojima će u budućnosti biti grobnice i objekti potrebni za funkcioniranje groblja. Do kraja godine očekujemo izmjene DPU-a i tako stvoriti preduvjete za ishođenje lokacijske dozvole za cijeli obuhvat groblja. Nakon toga idemo na ishodovanje građevinske dozvole za prvu etapu, a to je nastavak ceste koja je realizirana do obuhvata groblja. Nakon toga će uslijediti izgradnja objekata i grobnica. Početak navedene izgradnje očekujemo 2019. godine, a dogodine prvu etapu,“ kazao je Lonza.

Po pitanju izmjena projekta koje su dovele i do izmjena DPU-a, Franković je kazao kako su posve opravdane.

„One su opravdane, usuglašene, nalazimo se na poprilično zahtjevnom terenu. Ušli smo u dokumentaciju i utvrdili kako je potrebno napraviti određene izmjene u projektu,“ rekao je.


Kako napreduju radovi, pogledajte u fotogaleriji.

Popularni Članci