Franković se osvrnuo na razdoblje od preuzimanja dužnosti, najavio smjenu svih direktora javnih tvrtki (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić održali su konferenciju za medije povodom prvih deset dana od preuzimanja dužnosti.

Na početku konferencije Franković se osvrnuo na razdoblje od preuzimanja dužnosti do danas te naglasio kako je njegov osnovni cilj reorganizacija gradske uprave kako bi ona bila učinkovitija u budućnosti. 'S ovim procesom reorganizacije smo već započeli odmah po preuzimanju dužnosti. Obavio sam razgovor s pročelnicima svih odjela i svi su stavili svoje mandate na raspolaganje te su  svi oni imenovani privremenim pročelnicima do okončanja reorganizacije. Sukladno natječajima, vidjet ćemo tko će obnašati koju dužnost', kazao je gradonačelnik.

Uz reorganizaciju, Franković se osvrnuo i na konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća te izradu proračuna. 'Novi proračun, kao temeljni akt, je završen. Međutim, moram naglasiti kako se radi o proračunu koji će doživjeti svoj rebalans već početkom rujna upravo zbog najavljene reorganizacije. Očekujem usvajanje proračuna na sjednici koja će biti 30. lipnja i vjerujem kako u vezi toga neće biti problema te da ćemo imati više od 16 ruku koji će podržati ovaj privremeni proračun', rekao je Franković.

Također, čelni čovjek Grada istaknuo je i najvažnije sastanke koje je održao u prvih deset dana mandata. Posebno je naglasio sastanak s Nikom Kapetanićem na kojem se razgovaralo o budućnosti i odnosima Grada i Društva prijatelja dubrovačkih starina. Prema Frankovićevim riječima, usuglašen je budući ugovorni odnos, odnosno produžetak ugovora, kao i raspodjela sredstava koja će iznositi u budućnosti 70 posto za Grad Dubrovnik i 30 posto za DPDS. 

Drugi važan sastanak bio je na temu Blagih djela. 'Jasno nam je da oni djeluju već dugi niz godina bez jasne Uprave i ostalih tijela koja su važna za funkcioniranje institucije. Zajedno s gosparom Nikolom Obuljenom dogovorili smo nastup prema Ministarstvu uprave koje je dužno imenovati privremenog upravitelja zaklade kako bi se mogle skinuti sve zapreke funkcioniranja', kazao je Franković.

Novi gradonačelnik osvrnuo se i na sastanak vezan za azil za životinje ističući da je pronađena lokacija za gradnju istog, no kako se trenutno vrše pripremne radnje na lokaciji, poput mjerenja razine buke, te kako će se nakon njih obznaniti o kojoj lokaciji se radi.

'Za Grad je vrlo važno i pitanje tvrđave Imperijal, to jest odnos s postojećim koncesionarom i s tvrtkom Odašiljači i veze. S njima smo održali sastanak, dogovorili se kako ćemo dalje regulirati odnose koje ćemo definirati kroz narednih mjesec dana i sklopiti ugovor', rekao je Franković te za kraj istaknuo sastanak vezan za žičaru. 'Održali smo sastanak s gospodinom Antom Ruskovićem koji je odgovorna osoba u tvrtki Excelsa nekretnine, a sljedeći tjedan sastajemo se s gospodinom Davorom Lukšićem. Vjerujemo u razum navedene gospode, poštivanje Grada Dubrovnika, ali, nakon što završe naši pregovori i razgovori, ovisno o ishodima, spremni smo zaštiti Grad, gradski proračun i pokazati čvrst stav', naglasio je gradonačelnik te dodao kako je ipak uvjeren da će, kroz dijalog s Davorom Lukšićem, postići suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Mato Franković naglasio je kako će se u petak održati sve skupštine trgovačkih društava u kojima je Grad većinski vlasnik. 'Ja sam održao sastanak sa svim direktorima, odnosno predsjednicima uprava trgovačkih društava u vlasništvu Grada na kojem sam ih obavijestio kako, u ovom trenutku, ne uživaju moje povjerenje te ih pozvao da mandate stave na raspolaganje. Neki od njih su to učinili, neki nisu. Grad će u potpunosti poštivati sve ugovorne obveze koje su navedeni sklopili s upravom ili postojećim nadzornim odborom pojedinog društva. Međutim, 23. lipnja izvršit ćemo promjenu članova svih nadzornih odbora i članova uprava te direktora, smatram da je to odgovorno te da će se na taj način pokrenuti sve što smo predstavljali u svom predizbornom programu', kazao je gradonačelnik.

Također, Franković je najavio i otvaranje posebnog odjela pri Gradu Dubrovniku koji bi se bavio Europskim fondovima, a preko kojih bi se financirala obnova triju lađa u Lazaretima te kupnja novih autobusa poduzeća Libertas.

Popularni Članci