Razotkrivena magija najpoznatijih korčulanskih kolačića na dubrovačkom Good Food Festivalu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
U prostorima Udruge Deša u Lazaretima, u sklopu Good Food festivala, održana je radionica pripreme korčulanskih klašuna.

Slasne kolačiće bogatog aromatičnog nadjeva pripremala je Anita Porča s detaljnim uputama i savjetima kako da klašun ispadne najbolji. Inače, riječ je o tradicionalnom kolaču koji je izrađen od svijetlog prhkog tijesta sa slatkim iznenađenjem u sredini od oraha i mjendula, džema od marelice, dodatkom limunove korice, čokolade, mlijeka i šećera.

Posebnost klašuna je u tome što se tradicionalno radi s amonijakom, a u nedostatku amonijaka može se koristiti prašak za pecivo. U Deši se kolač nije pripremao s amonijakom, pojasnila je Anita Porča, jer on ima intenzivan miris, a ranije se koristio kao zamjena prašku za pecivo. Svakako, funkcija oba sastojka je podizanje tijesta tako da je svejedno što se stavi. Porča tradicionalni recept nije mijenjala budući da je naglasila kako je potrebno zadržati izvornost. Na otoku Korčuli su se klašuni pripremali u svim prilikama kad je trebalo pokazati obilje i kada su kolači trebali potrajati dulje.
Kako je bilo na radionici pogledajte u fotogaleriji.

Popularni Članci