SANACIJA KANALIZACIJE ISPOD PETKE Mišković: 'Ovaj tjedan bi sve trebalo biti gotovo, radi se i nedjeljom!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Građani su jutros mogli svjedočiti ne baš pretjerano privlačnom izgledu mora u Pilama koje je bilo smeđe boje, a član Uprave Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković za Dubrovački dnevnik je izjavio koji je uzrok problema. 

'Glavni problem je sanacija kanalizacijskog sustava ispod Petke jer je potrebno prethodno zaustaviti crpne stanice pa je slijedom toga došlo do onečišćenja. Nemoguće je raditi sanaciju dok se crpne stanice ne zaustave, to je kao da idete popravljati automobil, a motor još radi,' pojasnio je.

Također je objasnio zašto se sanacija sustava koji je izgrađen prije 60-ak godina događa baš sada.

'Ovo je prva ozbiljna sanacija tog sustava koji je poprilično kompleksan. Bilo je potrebno puno vremena dok smo utvrdili kvar. Ljudi koji su radili na tome su morali biti kvalificirani i imati potrebnu opremu kako bi ušli u tunel, riječ je o opasnoj i otrovnoj atmosferi. Svjedočili smo kakvi su vremenski uvjeti bili ovog proljeća, bilo je puno kiše, jakih struja za vrijeme kojih je nemoguće vršiti ikakve radove. Došli smo u vrijeme neporedno prije turističke sezone, ali se radi i nadamo se da će tijekom ovog tjedna radovi biti okončani. Zato se radi punom parom, i petak, i subotu, i nedjelju,' izjavio je Mišković.

Kako tvrdi, riječ je o privremenoj sanaciji, a u budućnosti ih očekuje izgradnja potpuno novog sustava.

'Očito su napravljeni propusti u projektiranju koje je teško popravljati i otklanjati jer se radi u jednim posebnim uvjetima, nepristupačnosti, otrovnoj atmosferi. Međutim, već se radi na idejnom rješenju novog sustava u sklopu izgradnje novog pročistača za otpadne vode,' zaključio je Mišković.

Popularni Članci