SASTANAK GRADONAČELNIKA I MINISTRA PRAVOSUĐA 'Gubljenjem ključnih institucija Dubrovniku se skidaju odlike grada'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu zamjenica Jelke Tepšić i Orlande Tokić primio je danas ministra pravosuđa Republike Hrvatske Dražena Bošnjakovića koji se sa suradnicima nalazi u obilasku pravosudnih tijela u Hrvatskoj.

Gradonačelnik je tijekom sastanka naglasak stavio na važnost povratka Trgovačkog suda u Dubrovnik. Naime, izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova u RH početkom 2011. godine prestao je s radom Trgovački sud u Dubrovniku te je kao Stalna služba pripojen Trgovačkom sudu u Splitu, što je u Dubrovniku dočekano s velikim negodovanjem, a brojnim građanima izaziva i značajne probleme u poslovanju.

Gradonačelnik Franković je ministra upoznao i s jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća prema kojoj Grad Dubrovnik čvrsto stoji na poziciji da u svakom budućem preustroju Republike Hrvatske ne pristaje na ništa manje od Dubrovnika kao središta regije. „Gubljenjem ključnih institucija poput suda, carinarnice ili porezne uprave Dubrovniku se skidaju odlike grada, grada koji je kroz svoju dugu povijest imao društvenu uređenost s kojom su se mogle uspoređivati i puno brojnije europske zajednice naroda“, kazao je gradonačelnik.  Stoga je povratak statusa trgovačkog suda inicijativa na kojoj će kao gradonačelnik Grada Dubrovnika ustrajati.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za premještanje katastra iz zgrade Suda te o problemu smještaja sudaca u Dubrovniku. Gradonačelnik Franković je ministru Bošnjakoviću predstavio svoj program stanogradnje uz poticaje koje Grad Dubrovnik kao izvorni model uvodi za svoje građane.

Govorilo se i o mogućnostima osiguranja određenog fonda stanova koji bi se ustupali na korištenje različitim institucijama za potrebe smještaja onim pojedincima koji svojim radom doprinose sveopćem boljitku zajednice u cjelini i dobrobiti građana koji koriste njihove usluge – liječnicima, profesorima, znanstvenicima, pa tako i sucima.

Popularni Članci