SASTANAK PREDSJEDNIKA GRADSKIH VIJEĆA DUBROVNIKA I VARAŽDINA 'Ova dva grada krasi bogato kulturno nasljeđe, suradnja se nameće kao nešto prirodno'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica primio je danas u službeni posjet varaždinskog kolegu Damira Habijana. Sastanku je nazočila i privremena pročelnica Službe Gradskog vijeća Nada Medović, koja je u razdoblju do formiranje nove gradske vlasti obnašala dužnost Povjerenice Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik.

Predsjednici vijeća Potrebica i Habijan i pročelnica Medović razgovarali su o dosadašnjim iskustvima čelnika predstavničkih tijela dvaju gradova koji imaju dosta poveznica u smislu organizacije i funkcioniranja ovih tijela, ali i jedinica lokalne samouprave koje predstavljaju.

No, u Gradu Varaždin živi 4.000 stanovnika više nego u Dubrovniku, a broj zaposlenih u gradskoj upravi dosta je niži; tek 115 službenika u radnom je odnosu, dok je u Dubrovniku čak 225 javnih službenika i namještenika. Predsjednik Potrebica kazao je kako Grad Dubrovnik u sljedećem razdoblju teži većoj učinkovitosti i transparentnosti u radu gradske uprave. 

Problematika gospodarenja otpadom podjednako opterećuje oba grada pa je zaključeno da se kroz suradnju i razmjenu iskustava mogu postići znatna poboljšanja postojećih sustava u procesu prilagođavanja europskim zahtjevima s naglaskom na recikliranje i odvajanje otpada. Povlačenje sredstava iz EU fondova također je bila jedna od ključnih točaka razgovora.

I Varaždin, kao i Dubrovnik, krase bogata povijest i vrijedno baštinsko naslijeđe. S čak pet javnih gradskih kulturnih ustanova i nekoliko desetaka udruga i kulturno – umjetničkih društava Varaždin je kulturni centar sjeverozapadne Hrvatske s posebno izraženom raznolikošću kulturno-umjetničke ponude.
Moguća kulturna suradnja dvaju gradova, koja je u prethodnom razdoblju ocijenjena kao nezadovoljavajuća, stoga se nameće kao posve prirodno područje za povezivanje Varaždina i Dubrovnika.

Predsjednik Vijeća Potrebica svom kolegi uručio je službeni poziv za otvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara, dok je sam primio poziv za ovogodišnje izdanje festivala Špancirfest, koji se tradicionalno održava u drugoj polovici kolovoza.

Inače, varaždinsko Gradsko vijeće konstituirano je 19. lipnja, a dubrovačko sedam dana ranije. Kako je i najavljeno, usvajanje proračuna za 2017. godinu Dubrovnik očekuje u petak, 30. lipnja, dok je Grad Varaždin proračun već usvojio.

Popularni Članci