SJELI VLAHUŠIĆ I LUKŠIĆI: Nastavlja se projekt Centar iza Grada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Prvi radni sastanak na temu nastavka realizacije projekta Centar iza Grada održan je u četvrtak, 23. srpnja u Uredu gradonačelnika.

Uz gradonačelnika Andra Vlahušića sastanku je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić, španjolski arhitekt Jaime Vont Furest, pobjednik na javnom međunarodnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za idejno rješenje Centra, te Anto Rusković, direktor tvrtke Excelsa nekretnine, vlasnika značajnog dijela zemljišta na kojem bi se trebao graditi budući centar.

Obje strane spremne su partnerski sudjelovati u realizaciji projekta, koji će se zbog složenosti uzrokovane smještajem u neposrednu blizinu povijesne jezgre, raditi u fazama, a prvi korak je formiranje zajedničkog tijela sastavljenog od predstavnika Grada, Excelse i arhitektonskog tima. Od projekta se očekuje da objedini javne interese koje zastupa Grad i komercijalne interese Lukšić grupe.

Javni interesi, istaknuo je gradonačelnik Vlahušić, prvenstveno se ogledaju u rješavanju pitanja prometa oko povijesne jezgre, odnosno na čitavom području od Ilijine glavice, preko Belvedera do Čingrije. Drugo pitanje odnosi se na osiguravanje odgovarajućeg broja parkirnih mjesta za stanovnike na području unutar zidina, ali i adekvatnog trgovačkog i logističko-opskrbnog centra za povijesnu jezgru. Također, Vlahušić je otvorio i pitanje dodatnih sadržaja, poput koncertne ili kongresne dvorane, jer u neposrednoj blizini povijesne jezgre drugog takvog prostora nedostaje.

U sljedećoj fazi potrebno je definirati potrebne sadržaje, te brojna druga pitanja poput samog volumena građevine koja će se većim dijelom nalaziti ispod zemlje.

Pitanje nastavka realizacije Centra iza Grada aktualizirano je na sastanku gradonačelnika Vlahušića s predsjednikom Uprave tvrtke Excelsa d.o.o. i predsjednikom nadzornog odbora Excelsa nekretnina Davorom Lukšićem, te direktorom te tvrtke Antom Ruskovićem, koji je na na temu koncesijske naknade za žičaru Dubrovnik – Srđ održan 30. lipnja 2015. Tada su, uz postizanje konačnog dogovora oko iznosa koncesijske naknade za žičaru, predstavnici Excelse iznijeli svoju želju da u suradnji s Gradom nastave raditi na ovom vrijednom projektu.

Centar iza Grada trebao bi se graditi na zemljištu koje se nalazi ispod polazne postaje za žičaru.

Popularni Članci