SLAVLJE U LAPADU Don Grgo Tomić proslavio 50 godina svećeništva, okupilo se mnoštvo (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Don Grgo Tomić proslavio je u župi sv. Mihajla u Lapadu 50 godina svog svećeničkog djelovanja u utorak, 2. kolovoza.

Sam zlatomisnik predvodio je ovo svečano misno slavlje u kojem su uz brojne svećenike Dubrovačke biskupije koncelebrirali i zlatomisnikov brat fra Gabrijel Tomić, župni vikar župe Rođenja BDM Brestovo i duhovnik sestara klarisa, te bratić fra Slavko Topić, misionar milosrđa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Također su između ostalih koncelebrirali i generalni tajnik HBK don Petar Palić te novi generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Propovijedao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Lice don Grga odražava radost susreta s Gospodinom

 

Na početku propovijedi mons. Uzinić čestitao je zlatomisniku Tomiću ovaj značajan jubilej u ime Dubrovačke biskupije, svoje vlastito ali i u ime svih okupljenih vjernika koji su došli iz svih župa u kojima je zlatomisnik djelovao. Istaknuo je kako je lice slavljenika uvijek sijalo i odražavalo radost susreta s Gospodinom, te da je zato ujedno bio i čovjek koji je uspijevao ispuniti svoju svećeničku zadaću. Dodao je i kako je uspio ono na što nas sve poziva pa Franjo, a to je biti radosnim kršćaninom.

Biskup se osvrnuo na dvije prispodobe iz evanđelja dana (Mt 13, 44-46), koje govore o čovjeku koji je otkrio skriveno blago na njivi i o trgovcu koji je pronašao dragocjen biser. Objasnio je kako je trgovac pronašao ono što je vrijedno, Isusa Krista, i da mu se u potpunosti stavio na raspolaganje, baš kao što je to zlatomisnik Tomić učinio u svom životu , ali i da je taj biser, Isusa Krista, naslijedio preko svoje obitelji koja je živjela kršćanskim životom i koja je zbog toga nastavila biti kršćanskom. Istaknuo je i kako kao narod polako izumiremo, baš kao i s time naše kršćanske vrijednosti. Kako zaboravljamo djeci prenijeti da nije materijalno ono najvažnije, već kako je potrebno sve prodati, kako kaže i sam Krist, kako bi se mogao posjedovati najveći dar, zajedništvo s Njim.

Kroz drugu prispodobu, onu o blagu skrivenom na njivi, biskup Uzinić je kazao kako ona predstavlja ono nešto što u našem životu dođe naknadno. „Ja vjerujem da je to drugo blago skriveno na njivi u don Grgovom slučaju njegov svećenički poziv. Onaj dragocjeni biser vidim kao opći poziv nas kršćana da u Isusu Kristu otkrijemo blago i da živimo u skladu s tim otkrićem“, rekao je mons. Uzinić, te dodao da je zlatomisnik kad je otkrio blago u novoj dimenziji pošao za Isusom i slijedio ga. „Većina je od vas zahvaljujući don Grgu kao njegovi župljani otkrili Isusa Krista kao dragocjen biser. I kroz svoj kršćanski život ste se pozvani tom dragocjenom biseru stavljati na raspolaganje“, zaključio je dubrovački biskup.

Na kraju misnog slavlja čestitke i riječi zahvale uputio je zlatomisniku don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla u kojoj je zlatomisnik Tomić župnikom bio 27 godina.

Don Grgo Tomić i sam se obratio okupljenim vjernicima, među kojima je bila i njegova obitelj, te im svesrdno zahvalio što su došli i omogućili mu da na što dostojanstveniji način obilježi ovaj svoj zlatni jubilej.

U misnom slavlju su koncelebrirala i još trojica ovogodišnjih zlatomisnika: don Stanko Lasić, don Josip Barišić i don Frano Markić.

Nakon mise uslijedio je domjenak i prigodan folklorni program ispred župne crkve kojeg su izvela djeca iz KUD-a sv. Juraj Osojnik, a koja su svom bivšem župniku uručila prigodan poklon.

Kratka biografija: don Grgo Tomić

 

Don Grgo Tomić je rođen 1938. godine u Trusini /Podhum, Vrhbosanska nadbiskupija. Pučku školu završio je u Seonici/Konjic, gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu, a teologiju je studirao u Zadru i Splitu. Za svećenika je zaređen u Splitu 29. lipnja 1967. godine.

Tijekom pastoralne godine studija don Grgo je ispomagao u više župa Splitske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije. Nakon završetka studija imenovan je kapelanom u župi sv. Mihajla u Lapadu, zatim je vršio službe župnika u Osojniku, Liscu, a skrbio je i za župu Smokovljani. U  veljači 1978. vratio se u Lapad na mjesto župnika u župi sv. Mihovila i tu je ostao 26 godina. Za to vrijeme vodio je i izgradnju novu lapadske crkve.  U rujnu 2004. preuzeo je dušobrižništvo u župi sv. Ilara u Mlinima gdje je ostao do 2014. godine kada je umirovljen. Kanonik je Stolnog kaptola od 2016. godine. Kao umirovljeni svećenik poslužuje u župi na Osojniku koliko mu zdravlje dopušta. 

Zanimljivo je da se don Grgo rodio u obitelji u kojoj je bilo 14 djece od kojih je ukupno troje izabralo svećenički poziv. Uz don Grgu svećenici su fra Gabrijel i pokojni fra Alojzije.

Izvor: Dubrovačka Biskupija 

Popularni Članci