STIGAO NOVI PREDSJEDNIK TURISTIČKE ZAJEDNICE U Dubrovniku najavio koji će biti njegovi prvi potezi

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije održala je sjednicu Turističkog vijeća danas u hotelu Valamar President Dubrovnik.

Tom su se prilikom članovi Turističkog vijeća susreli s novim direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristijanom Staničićem te razgovarali o aktualnoj situaciji u Županiji, pozitivnim rezultatima, ali i izazovima. Nakon sastanka, uz Staničića su izjave za medije dali župan Nikola Dobroslavić, državni tajnik za turizam Frano Matušić, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.


Staničić je odabrao upravo Dubrovačko-neretvansku županiju za svoj prvi radni posjet te naglasio kako to nije slučajno.


“Glavni ured HTZ-a je odlučio intenzivirati suradnju sa sustavom turističkih zajednica na terenu i nakon mog preuzimanja dužnosti u ponedjeljak smo odradili prvi sastanak sa svim direktorima županijskih turističkih zajednica gdje je najavljen obilazak terena po cijeloj Hrvatskoj. Svi znamo kako je Dubrovnik perjanica hrvatskog turizma i kako je najveći turistički brend u Hrvatskoj, ujedno i izvrsno etabliran i na svjetskoj turističkoj karti. Na nama leži odgovornost da tu poziciju Dubrovnika, ali i Hrvatske zadržimo i poboljšamo. Cilj obilazaka je kvalitetnija i intenzivnija suradnja s terenom, ne samo sa sustavom turističkih zajednica, nego i s cijelim sektorom u turizmu, od privatnog do javnog,” kazao je.


Osim toga, osvrnuo se i na primarne ciljeve kojima bi se HTZ u dogledno vrijeme trebala baviti.


“Ova turistička godina je iznimno uspješna po svim pokazateljima. treba pričekati kraj turističke godine kada ćemo zbrajati financijske rezultate i kad će se trend porasta približiti trendu porasta fizičkih pokazatelja. Već smo pokrenuli određene aktivnosti s ciljem produljenja turističke sezone, s naglaskom na predsezoni i postsezoni, na povećanju turističkog prometa u tim razdobljima. U tom smo smislu raspisali dva javna poziva; za udruženo oglašavanje i strateške projekte. Nastavno na ta dva poziva, sljedeći strateški cilj je povećanje avioprijevoza u tim razdobljima, a posebno s naglaskom na dalja tržišta. Uslijedit će i reorganizacija sustava kada za to dođe vrijeme. Jedna od tema kojom ćemo se itekako baviti u naredno vrijeme je i kongresni turizam i po tom pitanju Hrvatska uistinu ima što za ponuditi, a koji je važan za produljenje turističke sezone,” kazao je Staničić.

Dobroslavić se osvrnuo na teme o kojima je bilo govora na samoj sjednici Vijeća.


“Razgovarali smo o stanju u turizmu u Županiji, o problemima koje evidentiramo u našem radu i o rješenjima. Tu bih posebno naglasio pitanje prometne povezanosti, veza između Zračne luke Dubrovnik i Grada, ali i drugih odredišta kao što su Korčula, Orebić, Dolina Neretve. Bilo je riječi i o boljim zračnim vezama s emitivnim tržištima i o tome kako ćemo s novom zračnom lukom koja je rekonstruirana postići da Dubrovnik ima cjelogodišnji turizam. Dobili smo potporu za naš project kongresnog centra u Dubrovniku koji će također biti jedan doprinos cjelogodišnjem poslovanju. Spominjali smo i probleme na graničnim prijelazima što će se riješiti izgradnjom Pelješkog mosta, ali i zajedničkim naporima oko smanjenja čekanja na granici,” kazao je župan Dobroslavić te podsjetio na pozitivne turističke rezultate koji se odnose na dosadašnje povećanje od 15 posto više dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu.


Matušić je istaknuo sjajne rezultate, ali i dodao kako oni sa sobom nose velike izazove o kojima je bilo riječi.


“Trend povećanja je i dalje dvoznamenkast. Na razini cijele Hrvatske imamo povećanje od 13,6 posto u dolascima, a jednako toliko u noćenjima. To je izrazito visoko povećanje u odnosu na prošlu, rekordnu godinu. Međutim, svjesni smo kako toliki rast ima i određene izazove i upravo o njima smo razgovarali. Razgovarali smo o potrebi još bolje koordinacije u samim sustavima. Bilo je riječi i o novim zakonodavnim okvirima koji nas očekuju u narednom razdoblju kako bi stvari bolje funkcionirale na terenu, ali i kako bismo bolje provodili direktive Europske unije. Između ostalog, otvorili smo pitanje izgradnje kongresnog centra, ali i pitanje radne snage. Uvođenjem pet do sedam centara kompetencije u RH poboljšat ćemo kvalitetu svih usluga u turizmu, a ove kratkoročne mjere oko kvota nastojati limitirati i pokušati zaposliti kvalitetne kadrove,” najavio je Matušić.


Tepšić se osvrnula na pitanje Dubrovnika koji je najpozitivnija točka turizma kako u Županiji, tako i u Hrvatskoj.


“Dubrovnik jest lider u ostvarivanju turističkog prometa i ukupnoj turističkoj ponudi u županiji, ali i na razini Hrvatske. Jednako tako, Dubrovnik je bremenit u određenim teškoćama s kojima se suočavamo. To su izazovi prema kojima ćemo se u budućnosti odnositi odgovorno i na način da ćemo uspostaviti modele boljeg upravljanja,” kazala je.


Bakić je kazao nešto više o povećanju boravišne pristojbe koja je nedavno usvojena na sjednici Vlade.


“Razgovarali smo o najboljem načinu na koji bi se ta sredstva koja bi se prikupljala u sustavu mogla upotrijebiti. Usuglasili smo se kako bi ta sredstva bilo najbolje usmjeravati na strateške projektima suradnje s aviokompanijama i turoperatorima. Tako su se usuglašavale i ostale kolege u sustavu i glavni ured pa se nadam kako ćemo imati prilike s našim partnerima na pravi način taj sredstva upotrijebiti za iduću godinu,” izjavio je Bakić.

Popularni Članci