ŠTO JE FRANKOVIĆ RADIO PROTEKLIH DANA Razmatra se nova lokacija za azil, Mokošica dobiva ambulantu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković uz svoje dvije zamjenice Orlandu Tokić i Jelku Tepšić održao je danas redovno izvješćivanje o projektima odnosno potezima koje je gradska uprava napravila u proteklih 10-ak dana.

PROČISTAČ ZA VODU

Po pitanju izgradnje pročistača za vodu kazao je kako su otklonjene sve prepreke te kako je projekt krenuo naprijed.

„Vjerujemo kako će pročistač biti dovršen u vremenu u kojem smo to i planirali, a to je lipanj 2018. godine,“ rekao je Franković.

AZIL ZA ŽIVOTINJE

Podsjetio je kako je nabavljeno 50 kućica za pse na Žarkovici te najavio kako će ih nabaviti još toliko, ali i kako će riješiti problem kvalitete hrane za životinje na koju su se žalili iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Postoje pomaci i po pitanju izgradnje azila za životinje.

„Krenut ćemo u sanaciju ograda na Žarkovici kako bismo njen životni vijek produljili za godinu dana. Po pitanju azila je jedini problem sama lokacija, no pronašli smo jedno adekvatno područje u Dubrovačkom primorju. Kad sa svima usuglasimo detalje, vjerujem kako ćemo i taj skalin preskočiti,“ rekao je Franković.

VRTIĆ PALČICA, KANALIZACIJA, IGRALIŠTE U MOKOŠICI, DUBAC, ASFALTIRANJE

Istaknuo je kako je pokrenut proces javne nabave te kako bi sljedeće godine trebala krenuti nadogradnja vrtića Palčica. Krenulo se i u sanaciju kanalizacijskog sustava povijesne jezgre, a održan je niz sastanaka oko tog pitanja, posljednji s konzervatorima. Podsjetio je kako su otvorili novo dječje igralište u Mokošici, ali i kako su otklonjeni svi problemi po pitanju izgradnje groblja Dubac.

Također, pokrenuta je i izrada UPU-a Tehničko-tehnološkog bloka Osojnik.

„To je projekt koji je važan zbog pročistača i EU fondova. Otvorili smo priču oko EU fondova, činjenica je kako će se moći aplicirati za velike iznose što se u prošlosti samo spominjalo i sve je ostalo na tome,“ kazao je.

Podsjetio je i kako je asfaltiran niz dionica na širem području grada te je najavio asfaltiranje na području oko povijesne jezgre kao i sanaciju ceste prema hotelu Palace.

CRVENI KRIŽ

Franković je podsjetio kako su kupili jedno vozilo za potrebe Crvenog križa, ali i kako će 2018. godine spasioci biti na svim gradskim javnim plažama. Rekao je i kako su krenuli kolektivni pregovori s djelatnicima u kulturi.

MOKOŠICA DOBIVA PEDIJATRIJSKU AMBULANTU

Franković je najavio kako će Mokošica dobiti novu pedijatrijsku ambulantu.

„Jedan od najvažnijih koraka koje smo napravili u proteklih nekoliko dana su razgovori s ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik oko lokacije za novu pedijatrijsku ambulantu u Mokošici. Riječ je o oko 190 kvadrata, to će biti točka sljedeće sjednice Gradskog vijeća, a onda kreće obnova. Moguće je i da će se tu naći ginekološka ambulanta. Osigurat ćemo stan, što će se naći na idućoj sjednici Vijeća, i dati ga na korištenje Domu zdravlja kako bismo doveli pedijatra u Mokošicu,“ rekao je.

BLAGA DJELA

Franković je kazao kako je razriješen osmogodišnji problem zaklade Blaga djela te kako bi Nikola Obuljen trebao biti novi upravitelj.

„Imenovali smo novih pet članova Upravnog vijeća. Izabrali novog predsjednika UV, to je Mario Dujić, potpredsjednicu Nadu Medović i predložit ćemo Gradskom vijeću novog starog upravitelja Nikolu Obuljena,“ rekao je.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća trebala bi se održati 6. studenog, na kojoj će se, između ostalog, naći rebalans proračuna.

Franković je najavio kako se kreće u izradu novog proračuna koji će biti predan do 15. studenog.

„Novi proračun će biti razvojan, obuhvaćat će velike projekte koji će se dogoditi u 2018. godini, a to su vrtić Palčica (11 milijuna kuna), Područna škola Montovjerna (35 milijuna kuna), Dom umirovljenika u Gružu (22 milijuna kuna),“ rekao je.

ŽIČARA

Franković se na konferenciji za medije dotaknuo i pitanja žičare te je uputio oštre kritike na račun Excelsa nekretnina.

„Iz uprave Excelsa nekretnina govorili su kako plaćaju najveću koncesijsku naknadu u Hrvatskoj, no nisu govorili istinu. Koncesijsku naknadu možemo promatrati u dva smjera. Fiksna koncesija iznosi samo 12 tisuća kuna, dakle po tisuću kuna mjesečno. Usporedbe radi, U za korištenje plaže u Uvali se izdvaja 1,9 milijuna kuna godišnje Županiji, dakle samo za korištenje plaže. Žalosno je od jedne tvrtke da toliki niz godina posluje nezakonito. Novi zakon o koncesijama je predvidio što se događa ako se posluje nezakonito, zato je Grad prijavio Excelsa nekretnine Ministarstvu zbog nezakonitog poslovanja i poslovanja bez koncesije. Očekujemo od Ministarstva financija kako će obustaviti rad žičare, požurnicu ćemo poslati ovaj tjedan. Ovaj tjedan u Grad dolaze predsjednica, premijer, predsjednik sabora, jasno ćemo istaknuti sve probleme koje tište Grad, a to je i žičara. Grad je oštećen u iznosu od 29 milijuna kuna od strane Excelsa nekretnina. Teško je slušati moralne prodike od takvih ljudi, koji su kupili Atlas za manje novca nego što su dužni Gradu koncesijske naknade,“ rekao je Franković.

Popularni Članci