TOTALNA OKUPACIJA Policija je sinoć provodila pojačanu kontrolu, nisu se svi dobro proveli (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić/Portal Oko
Facebook grupa Radarska kontrola, Dubrovnik i okolica za vikend je bila 'užarena'. Članovi popularne grupe koji redovito informiraju sudionike u prometu na kojim mjestima se nalaze policijske kontrole doista su se umorili od tipkanja jer su policajci zauzeli sve moguće pozicije u gradu. Kod Vodovoda, Vatrogasaca, pored trafike ispod Lera, na vrhu Batale i tako dalje nizale su se objave. Bila je zapravo, kako su članovi grupe napisali, 'totalna okupacija'.

Prošli tjedan mediji su objavili najavu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske o provođenju pojačanih aktivnosti na prometnicama. Naime, riječ je o preventivno-represivnoj mjeri koja se provodila u noći sa subote na nedjelju kako bi spriječili kršenje prometnih propisa koji uzrokuju najteža stradavanja sudionika u prometu.

Policajci su počeli s radom od 22 sata pa sve do 6 sati ujutro što je zapravo redovita kontrola prometa koja je inače vikendom pojačana. Dubrovnik je tako bio okružen sa svih strana s više od deset prometnih policajaca koji su bili podijeljeni u grupe sa svojim kolegama iz interventne jedinice te tako zaustavljali i kontrolirali vozače imaju li alkohola u krvi i ponašaju li se u skladu s prometnim pravilima.

Nije bilo niti malo gledanja kroz prste pa čak ni za taksiste koji su zadovoljni trljali ruke zbog povećanog opsega posla i zarade za vikend. Policajci su zaustavljali skoro svako vozilo. Neke od vozača, različiti timovi policajaca, koji su se mijenjali na području Dubrovnika, zaustavili su i više puta. Rutinski se provjeravala vozačka i prometna, no poseban naglasak je bio na kontroli brzine, vezivanja pojasa i naravno vožnje pod utjecajem alkohola što su prekršaji koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. 

- Stanite tu sa strane. Gdje žurite? Je li cipela slučajno teška? - upitao je mladi prometni policajac Ivan Janjić vozača kojeg je prekorio zato što nije vezao pojas. Kazna 500 kuna napisana bez imalo razmišljanja. Idući automobil doživio je sličnu sudbinu od Janjića jer suvozačica nije imala sigurnosni pojas. 

Vozači, naime, nisu toliko svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas! Podatak da prometna nesreća pri brzini vozila od samo 30 km/h može biti smrtonosna ako se pojas ne koristi, dovoljan je razlog za kaznu na što će ubuduće vozači jako paziti.

- Opravdanja i praštanja za prekršitelje nema - istaknuo je policajac Janjić koji je bio posebno raspoložen za kontrolu prometa ovaj vikend u Ulici Iva Vojnovića.

Koordinator pojačane aktivnosti na dubrovačkim prometnicama Dario Mihaljević naveo je kako je cijeli djelokrug policijske postaje pokriven s ukupno šest patrola, od Mokošice pa do Cavtata. O alkoholu, opojnim drogama i velikoj brzini, Mihaljević je govorio kako su to najopasniji uzročnici nesreća zbog kojih je u zadnje vrijeme u Hrvatskoj veliki broj poginulih u prometu.

- Najtragičnije je što su to većinom mladi vozači. Brzina i alkohol uzimaju živote, a da ne pitaju. Uređaj za alkotestiranje, popularni Dräger, ne griješi i kada izmjeri visoku brojku odmah postupamo u skladu s propisima, a sve u cilju sigurnosti u prometu - rekao je Mihaljević.

Jedan od članova patrole, policajac Domagoj Marko koji je radio na području Boninova, kazao je kako su vozači za vrijeme ovih akcija većinom korektni i surađuju, a incidenti su rijetki. 

- Nasumično kontroliramo, ali često i primijetimo one koji krivudaju te ih zaustavimo i zatražimo alkotestiranje jer su nam ti najviše sumnjivi - rekao je Marko kojemu je desna ruka bio interventni policajac Nikica Lazarević, za svaki slučaj, ako nešto krene po zlu.

Lazarević je pak posebno naglasio kako je zapravo idiot onaj koji je baš za ovaj vikend sjeo na mjesto vozača pod utjecajem alkohola jer su mediji pojačano izvještavali i najavljivali ovu akciju.

Policajci na dubrovačkim ulicama bili su suglasni u stavovima te su pozvali  sve sudionike u prometu da ubuduće poštuju propise i na taj način doprinesu vlastitoj, ali i sigurnosti svih ostalih  u prometu. Građani na ovu akciju nisu se previše začudili jer su kontrole u Dubrovniku česte, a neki su poput vozačice Ivane sretno puhali u alkotest jer je uređaj pokazao 0,0 promila što je zapravo primjer svima koji sjedaju u autmobil za upravljač.

Aida Čakić/Portal Oko

Popularni Članci