TRAGIČNA NOĆ! Kuću im je gutao plamen pod orkanskim vjetrom, vatrogasci stradali, voda se zaledila

Autor: Lucija Komaić Autori fotografija: , Goran Mratinović, Privatni album
Povremeno orkanska bura, čak i snijeg te ekstremno niske temperature na dubrovačkom području uzrok su niza problema s kojima se građani svakodnevno i dalje susreću. No, najtragičnija noć bila je prošla subota, 7. siječnja. Obitelj Hajdarović u Čajkovici u Komolcu nije mogla ni slutiti te predvečeri kako će im u tek par minuta plamen nošen orkanskim vjetrom progutati cijeli krov i kat, a gašenje otežati splet gotovo nevjerojatnih okolnosti. 'Kuća koja je morala izgorjeti,' komentiraju susjedi.

'Gori vam kuća'

Oko 19:30 susjed Kozina iz obližnje kuće prvi je uočio plamen koji je sukljao iz krova kuće Hajdarović pod naletima vjetra. Izmjereni udari bure tada su na mostu bilo oko 150 km/h, što znači da je u Čajkovici ispod brda moralo biti i znatno više. Dotrčao je javiti obitelji Hajdarović kako im gori kuća.

Svi su se digli na noge, nazvali vatrogasce i pokušali krenuti s prvim akcijama gašenja, no to nije bilo moguće. Zbog ekstremno niskih temperatura voda se u cijevima zaledila. Mogli su samo nemoćni gledati plamen koji guta sve pred sobom i čekati vatrogasce. 

Vatrogasci stradali u žurnom izlasku na požar

Tek nekoliko minuta kasnije dogodila se druga, povezana tragedija. Dubrovački vatrogasci, koji su tih dana i noći neumorno sudjelovali u više desetaka akcija zbog nevremena, krenuli su žurno na požar u Čajkovicu, znajući  kako u takvim vremenskim uvjetima, pod udarom orkanskog vjetra i sekunde mogu spriječiti stravične posljedice.

No, pritom su stradali u prometnoj nesreći u stravičnom sudaru s osobnim vozilom u kojem su bila tri mladića, na raskrižju na Boninovu. Vatrogasna cisterna koja je jurila gasiti požar kuće Hajdarović se prevrnula i oštetila uslijed snažnog udarca, a dio vatrogasaca odmah je ostao na mjestu nesreće spašavati živote. Srećom, ova tragedija nije završila onim najgorim, a mladić koji je teško nastradao i prvih se noći borio za život, sada je stabilno.

Dramatični trenuci u Čajkovici, kao da je bilo suđeno

Za to vrijeme uz kuću u Čajkovici koju je gutao požar veže se i splet drugih nesretnih okolnosti. Vatrogasna cisterna iz Komolca nije mogla krenuti na požar zbog problema, zaledio im se dio sustava zbog niskih temperatura. Jedna ekipa koja je došla imala je problema s agregatom. Kad je krenulo gašenje, voda se pod temperaturama u minusu odmah pretvarala u led. 'Ratno stanje i nemoć.' No, obitelj Hajdarović svima im je beskrajno zahvalna. Od prvog vatrogasca koji je uletio u vatru, do svih onih koji su neumorno gasili gotovo do ponoć.

'Cijenim i poštujem sve institucije u Gradu koje su poslale ekipe, ali je stanje bilo takvo da je bilo strašno. Hvala gospodinu Kozini koji je dotrčao javiti. Nestalo je bilo struje pa ni telefon nije radio. Neizmjerno hvala svima koji su došli, ali bili su takvi vremenski uvjeti, jače okolnosti, a vode nigdje nije bilo jer se zaledila. Bili smo nemoćni. Bilo je nemoguće u tom trenutku gasiti,' priča Hajro Hajdarević.

'Žao mi je što su ljudi nastradali.  Hvala svima  koji su skočili i pomogli,' priča Hadže Hajdarović, kao i njegov brat Duran koji živi u drugom dijelu kuće, a posebno se zahvaljuju vatrogascima koji su gasili cijelu večer, ali i svima onima poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika i ostalima koji su im već sutra došli i ponudili pomoć.

Šteta ogromna

U požaru koji je gorio od 19:30 do gotovo do ponoć u potpunosti je stradao nedavno podignuti krov na drugom dijelu dvojne kuće i cijeli kat te sve što je bilo u njemu, u prostoru pred useljenjem. O uzrocima požara  danas se može samo nagađati, ali jedna od mogućih pretpostavki je da je vjetar povukao žar iz dimnjaka koji je dohvatio neki drveni dio. U potkrovlju koje je bilo pred useljenjem, s novim krovom, bila je postavljena PVC stolarija te kupljen drveni namještaj. Sve je izgorjelo, pretvorilo se u pepeo i crnilo.  Prema prvim procjenama, iako će vrijeme to bolje pokazati, šteta je dosegla 200 tisuća kuna. Uz dio koji je u potpunosti izgorio, velika oštećenja pretrpio je i drugi dio kuće, u koji je kroz betonsku ploču prodrla voda uslijed gašenja koje je trajalo satima.

Niske temperature i dalje vladaju, a najavljene su i nove oborine kroz nekoliko dana, a obitelj Hajdarović morat će naći način kako prekriti dio bez krova kako ne bi nastala i nova oštećenja. A nakon toga tek dugi proces ponovnog građenja dijela kuće koji je u potpunosti izgorio. Iako ne traže nikakvu pomoć, pitanje je bi li im pod ovakvim okolnostima mogla i trebala pomoći i lokalna zajednica ako za to postoje uvjeti. 

Popularni Članci