U Grad dolazi doktorica iz Osijeka, za kojom lude Dubrovčani: 'Ima li još mjesta, mogu li se i ja naručiti?'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Krajem ovog tjedna u Dubrovnik dolazi Albina Dumić, doktorica obiteljske medicine iz Osijeka, koja će vršiti privatne preglede krvi metodom takozvane Darkfield analize. Za razliku od klasičnog vađenja krvi, kod Darkfield analize pod mikroskopom se promatra živa kap krvi, izvađena iz prsta.

Rezultati se dobiju vrlo brzo – Darkfield analiza pokazuje stanje eritrocita, leukocita i trombocita u krvi, kao i količinu slobodnih radikala. Također iz nalaza se može vidjeti kakvo je stanje s krvnim žilama i venama, odnosno postoji li predispozicija za infarkt. Kroz mikroskop se jasno vidi ima li parazita, gljivica i bakterija u krvi, te u kolikoj mjeri. Gleda se prisutnost neprobavljenih proteina i masnoća, nedostatak vitamina, rizik od gihta, hormonalni disbalans, situacija s kolesterolom, loša cirkulacija, te još mnogo toga što se ne vidi u klasičnom nalazu krvi.

Kod zdravstvenih poteškoća, najvažnije je postaviti točnu dijagnozu. Tako i ovaj pregled pomaže u postavljanju točne dijagnoze, ali se ne može koristiti kao jedino i osnovno dijagnostičko sredstvo. Primarna funkcija ovakve vrste analize je podizanje samosvijesti o načinu funkcioniranja naših stanica, sposobnosti krvi da prenosi kisik kroz sistem i odbacuje toksine kroz organe za eliminaciju. Darkfield analiza vitalan je instrument za nadzor bioloških terapija, odnosno praćenje uspješnosti prirodnih terapija.

Najvažnije svojstvo ove metode je mogućnost uvida u početne promjene u izgledu i dinamici krvnih stanica kao i krvne plazme koja ih okružuje, mnogo ranije nego što dođe do pojave nekog oboljenja.

Za Darkfield analizu krvi u Dubrovniku, koja košta 350 kuna, nazovite broj telefona koji se nalazi na Facebook stranici

Darkfield analiza žive kapi krvi omogućava da promatrana osoba sama shvati koliko je važno njeno osobno angažiranje na promjeni stila dotadašnjeg načina života, prilagođavanje pravilnoj prehrani, redovno korištenje dodataka prehrani, te izuzetnoj važnosti redovite tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i dobre psihofizičke kondicije.

U Dubrovniku se inače ne može napraviti Darkfield analiza, jer klasična medicina ne omogućuje ovakav tip pregleda, pa brojni sugrađani mjesecima unaprijed rezerviraju termin kod doktorice Dumić. Ona, kada dođe u Grad, radi od jutra do noći, jer je doslovno prebukirana. 

Doktorica Dumić je završila klasičnu medicinu, ali se nastavila dalje razvijati i tražiti odgovore na razne poteškoće i oboljenja, te je tako već 15 godina certificirana za obavljanje ove analize u Hrvatskoj.

Kao i u svim drugim životnim područjima, tako i ovdje, postoje zagovornici ove analize, isto kao i kritičari, koji tvrde da su brojni zaključci pogrešni, i da se često puta analiza pod mikroskopom ne događa u sterilnim uvjetima, pa su i nalazi netočni.

Bila ova analiza vrhunska ili ne, jedno je sigurno – Dubrovčani jedva čekaju da doktorica iz Osijeka dođe u Grad, jer dio njih godinama vuče probleme koje im klasična medicina sa svojim uobičajenim nalazima ne može riješiti. Tako se često raspituju ima li još uvijek slobodnih mjesta, te mogu li se naručiti na pregled, koji obično traje 30-45 minuta, a u kojem doktorica ima individualni pristup, te dugo posveti vrijeme jednom pacijentu.

Da je Darkfiled analiza u sve većem zamahu u Dubrovniku i Hrvatskoj, pokazuje i dugo čekanje na pregled kod naturopata Nele Roje u Splitu, koja je Dubrovčanima najbliža osoba za pregled krvi spomenutom metodom. Kod nje je tolika navala da se dugo čeka, iako je riječ o privatnoj osobi, koja nema veze s zdravstvenim osiguranjem.

Nažalost, često puta ćete čuti od klasičnih doktora kako Darkfield analiza krvi nije dobra, i da ne pokazuje nikakve značajne rezultate, isto kao što ćete obratno čuti da nema puno koristi od klasične medicine, a istina je da bi svi radnici u zdravstvu trebali zajedno pokušavati pronaći najbolje moguće rješenje, koje god ono bilo, i to na način da surađuju, umjesto da se međusobno isključuju.

Nažalost, u brojnim slučajevima, umjesto da im je zdravlje pacijenata na prvom mjestu, to su ipak osobni interesi.

MM

Popularni Članci